Прокуратурата води ново разследване за действия на длъжностни лица по проекта АЕЦ "Белене". Това заяви министърката на енергетиката Теменужка Петкова в пармалентарния контрол на въпрос на депутатите от Гражданския съвет Мартин Димитров и Петър Славов.

Двамата попитаха дали се търси отговорност от длъжностните лица, които са взимали решенията за поръчване на оборудване на централата без сключен договор за нея и без осигурено финансиране. Те питат и дали министерството проверява отговорни лица, заради чиито действия се е стигнало до решението на арбитражния съд в Люксембург, което постанови, че НЕК трябва да плати 550 млн.евро на руската държавна компания "Атомстройекспорт" за произведено, но неизползвано оборудване за АЕЦ "Белене". Проектът беше спрян през 2012 г.

Министър Петкова припомни, че между 2009 г. и 2013 г., когато тя бе шеф на Агенцията за държавна финансова инспекция, са направени поредица проверки как са отпускани и харчени целевите средства за проекта и от НЕК, и от Българския енергиен холдинг. Тя заяви още, че през май 2012 г. Софийската градска прокуратура и специализираното звено за противодействие с финансовите и данъчни измами са уведомили АДФИ, че е започнало разследване на престъпление и вреди в особено големи размери по АЕЦ "Белене". През март 2015 г. обаче това разследване е било прекратено със становище, че липсва извършено престъпление.

Преди месец обаче лично главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че скоро може да има обвинени по казуса с плащания по проекта АЕЦ "Белене" в периода, след като проектът бе прекратен. 

СОТИР ЦАЦАРОВ: СКОРО МОЖЕ ДА ИМА ОБВИНЕНИ ПО КАЗУСА АЕЦ "БЕЛЕНЕ"

Според министър Петкова тогава НЕК, БЕХ и Министерството на енергетиката са обжалвали решението за прекратяване на разследването, то е било отменено и се води ново.

По думите на министърката сега "всичко е в ръцете на прокуратурата".

Тя припомни още, че е установено, че Съветът на директорите на НЕК не е взимал решение за подписването на Допълнение 5 по документацията между българската компания и "Атомстройекспорт", с което се поръчва оборудване за бъдещата атомна централа. Именно този документ от 2008 г. е в основата на аритражното дело, заведено от руската страна. 

ИРАН НЯМА ДА КУПУВА РЕАКТОР ОТ БЪЛГАРИЯ

Петкова заяви, че се надява до 3 месеца да има решение по казуса "Белене" и какво би било бъдещето му. Според нея има заявен инвеститорски интерес към спрения проект, но отказа повече подробности. От думите ѝ се разбра, че става дума за варианта "приватизация на проекта", за който от ГЕРБ говорят от няколко седмици.

„Когато става дума за продажбата на проекта чрез приватизация не бива да остават съмнения, че това е вариант, в който държавата абдикира. Държавата ще присъства чрез нейните регулаторни органи, чрез Агенцията за ядрено регулиране, чрез изискванията в Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Държавата ще бъде на своето място“, поясни Петкова пред журналисти в парламента.

РЕСТАРТ НА "БЕЛЕНЕ"? ГЕРБ С ТРИ ВАРИАНТА, ЕДИНИЯТ Е ПРИВАТИЗАЦИЯ

На 10 юли премиерът Бойко Борисов поиска едномесечен срок и търпение, за да се огледат вариантите за проекта и плащанията по арбитражното дело.

По-рано днес и вицепремиерът Томислав Дончев потвърди, че имало проявен интерес към АЕЦ "Белене" от няколко чужди инвеститори, но също отказа подробности.