Българското знаме бе вдигнато на церемония в Олимпийското село в Рио де Жанейро. По традиция представителите на всички държави с участие в Игрите се приветстват с „Добре дошли“ от домакините в точно определено място от Международната зона на селището.

Родният трибагреник се развя малко след 18 часа местно време (полунощ срещу вторник българско) пред погледите на наши спортисти, треньори и официални лица от делегацията. Присъстваха и представители на Гренада, Таджикистан и Виетнам, очакващи техните церемонии. Сред официалните лица бяха Белчо Горанов – генерален секретар на Българския олимпийски комитет, кметът на Олимпийското село Жанет Аркаин - спечелила бронз от "Атланта1996" и сребро от "Сидни 2000" в баскетбола и т.н. и т.н.

Церемонията включваше изпълнение на бразилски танц, символизиращ природата, джунглата и темперамента на Бразилия, олимпийският химн, след което прозвуча българският химн и гвардейци издигнаха родния трикольор. Официалните лица си размениха подаръци, като Белчо Горанов връчи на кмета на селото българското лъвче, талисман на нашите.

В селото вече пристигна и най-голямата група от 15 български спортисти, която отпътува от София в неделя привечер. Поради закъснение на полета от Рим до Рио и липса на свободни въздушни коридори се наложи обаче да преспи в италианската столица и да пристигне в Бразилия след почти 24 часа път. Всички вече са настанени и започват първи тренировки по олимпийските обекти.

Тази вечер за Рио заминава нова група български олимпийци. Сред тях са състезателките по художествена гимнастика - ансамбъл и индивидуално, както и тенисистката Цветана Пиронкова. Те ще бъдат изпратени с кратка церемония с начало в 17 часа в залата за заминаващи на терминал 2 на летище "София". За Бразилия във вторник рано сутринта пътуват и двамата ни представители в джудото.