С оглед на започналото гранд спортно събитие, колкото повече мисля, толкова повече ми се струва, че Олимпиадата в този й вид е безсмислена в днешно време.

Само 5% от моите познати се интересуват какво става в Рио. И то само от няколко спорта. А в това време ни заливат с ентусиазираните възгласи "Светът е олимпиада".

Не, пичове, светът не е Олимпиада. И не спира да живее, само защото Олимпиадата се случва. Малко доводи:

1. Олимпиадата е възникнала в древността, когата обществото е било разделено на касти. Била е триумф на постиженията на господстващата каста. Използвана е като пропаганда за свръхчовеците и как робите няма смисъл да въстават. Днес няма роби. В нормалния свят с телевизори, поне.

2. Подновяването на традицията от Кубертен е прекрасно. Един свят, който вече е започнал да скъсява географските разстояния между държавите, е имал изключителна нужда от обединяващи събития. Олимпиадата е била прекрасно средство за установяване на отношения и запазване на мира. А и не е имало други масови забавления.

3. Постепенно Олимпиадата се превръща в самоцел. Огромни разходи, елитарни спортисти, безсмислени спортове и т.н.

4. През последното десетилетие светът се промени. Интернет, социалните медии, комуникациите, политиката, лесното движение на хора, капитали и стоки, всичко това създаде нова реалност. Реалност, където всеки един е истинска част от процеса. А не само наблюдател. Не ни трябват елитарни спортисти, финансирани от данъците ни, трябва ни масов спорт. А елитарните да си се състезават помежду си, ако искат. И да си плащат за това. Или да си намерят спонсори.

5. Политиците и спортните деятели трябва да си променят Приоритетите, спрямо новата действителност. Основните средства от нашите данъци трябва да са насочени към масовия спорт, а не към единици. И да възниква корупция при подбора.

6. Какво ни грее, че някой си е губил времето и 4 години е вдигал щанги, за да вземе медал? 4 години вдига щанги??? И всички ние плащаме за това??? Това може и да е било хубаво през XIX век. Или в началото на XX. Ама днес това е смешно.

7. Във века на електрониката здравословният начин на живот трябва да е на пиедестал. А не 300 човека, които само вдигат щанги. Или мятат гюле.

8. Даже и древните гърци са го казали: хармонично развитие на дух и тяло. Спортувайте, четете книги. Това е XXI век. Професионалната борба да си остане в клубовете.

9. Все пак сме вече във века на електрониката. Да плащаме милиарди за традиции от XIX век е толкова тъпо, колкото да се въведе нестинарството като задължителен предмет в училище. Щото бил изконен.

10. Даже не споменавам за допинга. През XIX век всичко е било чисто. Днес всичко е химия.

11. Почти всички "олимпийски градчета" днес са в руини. Икономическата логика показва, че държавите инвестират милиарди, а после някои частни компании прибират печалбата. В днешно време това е недопустимо.

12. Финално. Не съм против професионалния спорт. Футбол, бокс, Формула 1 и други, които могат да си привлекат инвестиции, е супер да си се развиват. Против съм Приоритет на държавите в харченето на общите ни пари да е занимавката на няколко човека. Трябва да се финансира масовият спорт. Всички сме хора, все пак.

И още много може да се каже. Всичко това важи не само за клета майка България. А за целия свят. Явно Международният олимпийски комитет прибира много пари и няма да се откаже лесно. Но след време всички ще осъзнаят - Олимпиадите са безсмислено харчене на пари, които могат да се използват за далеч по-смислени неща.

Заключение: В ерата на тотална глобализация разхищаването на публични средства за елитарен спорт, а не за масов, е грешка.

----

* Любомир Аламанов е комуникационен специалист. Текстът е публикуван във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.