Нашите мускули са еволюирали по-бързо от мозъка ни, съобщи Discovery news. Изследователи са сравнявали мозъците и мускулите на хора и шимпанзета. Те открили, че метаболитите - продукти на обмяната на веществата като захари, витамини, аминокиселини и невротрансмитери, са се развили 4 пъти по-бързо в човешкия, отколкото в маймунския мозък.

Но при сравняването наметаболити от мускулната тъкан се оказало, че при човека тя е подобрила способностите си 8 пъти в сравнението с маймунската.

"Промяната е драстична и в двете тъкани, но при мускулите резултатът е изненадващ, защото тя беше използвана като контролна и се очакваше резултатите да са същите", казва Филип Каятович от Шанхайския институт за биологически науки, един от авторите на изследването.

Международният екип е изследвал над 10 000 метаболити в тъканите на хора, шимпанзета, макаци и мишки.
Повечето тъкани са следвали геномните промени, но само при мускулната тъкан има изпреварване.

Изследователите бързо махнали начина на живот като фактор, поставяйки макаците на диета с малко движения и тлъста храна. Но тук имало малка промяна, само в рамките на 3 процента.

Те наели баскетболни играчи и професионални планински катерачи за да се състезават в тестове за сила с шимпанзета и макаци. Атлетите можели да вдигнат половината от това, което вдигали нетренираните и отглеждани в затворени условия животни.

Въпреки всичко не може да се правят генерални изводи от изследването като този, че хората са пожертвали силата за сметка на разума. Все още не е ясно защо тогава животните имат по-голяма сила.

"Може би човешкият мускул се е адаптирал повече към издръжливостта, отколкото към силата", смята Роланд Робъртс, редактор в изданието PLOS Biology, където е публикувано изследването.