Чужди и местни инвеститори са налели 4 милиарда евро в Пловдив от 2011 г насам, очакват го и още, пише онлайн изданието на "Файненшъл таймс". Това идва след дълъл период на икономическа стагнация. 

"ФТ" цитира и неназован български аналитик, според когото подобряването на ситуацията показва какво "шепа динамични местни бизнесмени и управляващи могат да постигнат, когато се подобри увереността". Според изданието помага и това, че държавата ни е загубила част от имиджа си на "див Изток", който сме имали, когато сме влизали в ЕС.

Безработицата в Пловдив е 4,9%, значително под средните 8,1% за страната, което е в резултат на развиването на сектори като логистиката, авточастите и разработването на софтуер, които достигат според изданието до глобалните пазари.

Успехът на града е впечатляващ и спрямо икономическата ситуация в Гърция. Макар някои инвеститори да са напуснаха България след кризата при тях, мнозина се завръщат, за да се възползват от плоския ни данък - най-ниският в ЕС.

"Смятахме Пловдив за нискотехнологичен производствен център, за който няма особена надежда да се модернизира. Оказа се другояче", разказва пред изданието бивш гръцки мениджър, който сега работи в София.

От "Файненшъл таймс" цитират и зам.-кмета на града, отговарящ за бизнес развитието - Стефан Стоянов (макар да са объркали малкото му име, б.р.). Според него катализатор на растежа не е било само влизането на България в ЕС през 2007 г, но и "нов, кооперативен подход от страна на местното управление." Девет общини в региона са спрели да се състезават за инвеститори и са започнали да работят заедно с местните бизнесмени, за да предложат сгради за производство и складиране в 6 индустриални области, рекламирано сега като "Тракийската икономическа зона".

Изданието е потърсило и мнението на един от местните строители - Пламен Панчев, съсобственик на Сиенит Холдинг, който първи се е включил в купуването на неизползвана обработваема земя близо до града. Той казва директно на потенциалните инвеститори:

"Когато започнахме, индустрията се бе сринала, хората не обработваха земята, всички млади емигрираха, за да си намерят работа. Но аз и партньорът ми бяхме убедени, че Пловдив има бъдеще", разказа Панчев. "Привлякохме някои ключови европейски бизнеси, особено от централна Европа."

Чужд бизнесмен, работещ в България - Томи Вер Елст, главен мениджър в американска компания, пък отбелязва, че в града има талантливи хора, добре обучени инженери, логистици, специалисти по контрол на качеството, и отбелязва, че има все повече конкуренция на трудовата борса.

От "Файненшъл таймс" добавят, че "елегантния център от 19-ти век" и забележителностите в града са подобрени с европейски средства, което е позволило той да стане Европейска столица на културата през 2019 г. За финал цитират Павел Езекиев, партньор във фонд за венчър капитал, според когото местната власт заслужава похвала за агресивния си подход към търсене на чужди инвеститори.