"Сериозната политика не е за аматьори. няма сериозен кандидат за президент. който да не е издигнат или подкрепен от голяма партия".

Това каза ген. Румен Радев пред БНТ. Така той обясни защо е приел да бъде кандидат на БСП при положение, че досега е бил висш военен и безпартиен. Ген. Радев обаче заяви, че продължава да е безпартиен.

"Имам един-единствен ангажимент към БСП - да спечеля изборите. БСП извърши голяма крачка напред като издигна безпартиен кандидат", заяви Радев.

И допълни:

"Можете спокойно да си ме представите като президент, който ще отстоява интересите на всички онези, които са го избрали".

Малко след това се поправи, че ще отстоява интересите на всички български граждани. Ген. Радев коментира и разрива между БСП и АБВ, които първоначално бяха заедно зад неговата кандидатура, но после се разделиха.

"Това определено не помага. Срещам се с много от симпатизантите на АБВ, разбирам, че са по-мъдри от своето ръководство. Те са склонни да ме подкрепят", каза още Радев.

За пореден път той обясни, че неговата оставка като шеф на ВВС е била отдавна обмислен акт, но все пак призна, че я е подал след предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова. Ген. Радев каза, че премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев са излъгали по отношение на състоянието на авиацията.

"Да излъжеш - това е недопустимо. Замислих се как ли се говори за други области, където няма таквиа ясни, количествени параматери. В българската политика има дефицит на истината. В авиацията има само една кобра и това е кобрата на Пугачов. В политиката има много влечуги", каза Радев.

И отново заяви, че нашата авиация е съсипана като след Ньойския договор.

"Всеки гражданин и офицер решава да се занимава с полиитка, когато реши, че важни обществени проблеми могат да се решат на политическото поприще. Много често тези проблеми възникват в политиката. Взех своето решение да се занимавам с политика. Прецених, че съм изчерпал всички възможнсти да влияя. Виждам, че мога да работя с много проблеми в българското общество", каза Радев.

По отношение на неизвестността относно това кой ще е кандидат на ГЕРБ Радев коментира:

"Пръстът ми е готов на спусъка, но екрана на локатора ми е празен"