„Аз приветствам продължаващите разговори между държавния секретар Кери и министър Лавров. Така както много пъти съм подчертавал, видно е, че когато Щатите и Русия седнат на масата на преговорите, светът се успокоява”, коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов по време на посещението си на традиционния събор в шуменското село Венец, цитиран от Правителствената информационна служба и „Фокус“.

„Една седмица всички спазват примирието, защото иначе „ще ядат бой” от двете големи държави. Затова да продължат и всички да ги апелираме, за да могат тези бежанци да се върнат в Сирия и в Либия”, е казал Борисов.

„Светът е ужасен“

„Ужасно нещо са атентатите и за разлика от другите държави в България не биха се приели спокойно, тук веднага се искат оставки, веднага се казва не се справихте”, продължава премиерът.

“Защо сега не казват, че в Ню Йорк не се е справила полицията, ФБР, ЦРУ и всичко останало? Оставки чухте ли да искат - на Обама или на техния директор на ФБР? Просто хората знаят, че светът е ужасен в момента и трябва да се мобилизираме всички заедно”.

Бойко Борисов е казал, че в момента в Италия ситуацията е много тежка и там бежанският натиск е чудовищен.

„5-6 хиляди души на ден се опитват да влязат и те изнемогват. Австрия си затвори границата и Италия е под огромно напрежение”.

Премиерът е призовал за пореден път за създаването на „зони за сигурност” за бежанците в Либия, които да се финансират от всички държави, за да могат те да се приберат до родните си места, след успокояване на обстановката.

„Това, което искаме, се случва”

Премиерът е казал, че на 6 октомври от България ще стартира европейската гранична полиция.

„Ние много ясно казахме, че или трябва да правим затвори, както ги предупреждавах преди 2 години, за да са спокойни хората, или тези центрове от отворен тип не вършат работа. Ние всяка вечер на сръбската граница хващаме по 40-50 човека, регистрирани и избягали от центровете. Няма да си играем на стражари и апаши. Колко време да го правим?”

Следващата събота австрийският канцлер Кристиан Керн ще е домакин на среща между премиерите на България, Словения, Унгария и канцлера на Германия.

Керн, Борисов, Мирослав Церар, Виктор Орбан и Ангела Меркел вече се срещнаха в този формат в Берлин преди три седмици.

„Това са хората, които генерираме идеи в момента и останалите за радост се съобразяват”.

Основният проблем според премиера сега е къде да върнем мигрантите.

„Белене“ и хъб

Във Венец Борисов съобщи, че предстои да предложи на Народното събрание да приеме решение за изплащане на 800 млн. лема на руската страна за двата поръчани реактора за АЕЦ „Белене“.

Идеята на премиера е след като се платят 800 милиона лева за ядрените реактори, да може да се преговаря с руската страна, “така че от пасив парите, които страната ни е осъдена да изплати, да се превърнат в актив”.

„Решението на съда в Женева е, че трябва да платим двата реактора. Няма мърдане. Лихвите са по 167 000 евро на ден. Не искам да се връщам назад защо и как се е стигнало до тук, но в момента, в който ги платим, вече ще можем да поканим руската страна и да кажем: сега вече тези реактори са почти наши, да спрем лихвите и да помислим заедно. Без тях ние не можем да направим нищо – и да ги строим не можем, и да ги продадем не можем. Вече в един нормален добронамерен тон ще се опитаме да намерим решение тази огромна загуба в бюджета да се превърне в актив, а не в пасив”.

Според премиера, вече имало ясно виждане в региона, че газовият хъб може да се случи.

„Какво направихме ние? Докарахме Европейската комисия, лично Жан-Клод Юнкер даде официалните писма. Вече сме в готовност да преговаряме и с руската страна заедно с експертите на Европейската комисия. Нашата газопреносна система, с изключение на съвсем малък участък, който ще изисква минимални инвестиции при Дупница, с новите компресори и всичко, което сме направили, може да транспортира газ чак до Солун. Сърбия също имат огромен интерес това да се случва, защото и за тях този газ ще е най-евтин”.

Борисов заключи, че вече и „експертите в Русия са си дали сметка, че не е хубаво и историята го показва да няма диверсификация”.