Специален закон, с който държавата да отпусне безлихвено и без обезпечение финансова помощ на "Националната електрическа компания" (НЕК), с която да се разплати с руската "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене" одобри днес Министерския съвет. Той влиза "по спешност" в Народното събрание - още днес се очаква да мине през комисии, а утре - в пленарната зала. В законопроекта не става ясно точно каква ще е сумата на помощта. 

Премиерът Бойко Борисов умишлено започва правителственото заседание с темата "Белене", докато представители на медиите са още в залата за протоколните снимки, става ясно от разпространената от пресцентъра му стенограма. Точката не беше част от официалния дневен ред, изпратен ден по-рано.

Министърката на енергетиката Теменужка Петкова предлага решението за законопроект за отпускане на помощ на НЕК, прави ретроспекция на проекта "Белене" и договореностите по него, заради които се стига до арбитражното дело, обяснява как ако не започнат плащания от страна на България, руската "Атомекспортстрой" може да предяви претенции към страната и да поиска процедура за несъстоятелност на държавната енергийна компания. Тя обяснява, че идеята е да се платят сигурните задължения към руската компания, натрупани към момента, но припомня, че България обжалва размера на присъдените лихви. Към 19 септември главница и лихви са на стойност 628 957 596 евро, а до края на годината биха станали 646 230 132 евро, казва тя и добавя, че в разговорите с руската страна е станало ясно, че трябва да започнат плащания, дори и частични, за да може да продължат след това преговорите по темата.

Според законопроекта на властта, рисковете, ако плащане по арбитражното дело няма, са:

Продължаване начисляването на лихви, които да обременяват финансово НЕК (118 млн. лв. на годишна база);

Възможността "Атомстройекспорт" (АСЕ) да пристъпи към запориране на активи/сметки на НЕК или дори да се опита да инициира производство по несъстоятелност срещу НЕК. Това от своя страна би довело до застрашаване на сигурността на енергийната система в България;

Производството по несъстоятелност на НЕК ще доведе до предсрочна изискуемост на задълженията на Българския енергиен холдинг (БЕХ) към облигационери в размер 1,05 млрд. евро, както и към останалите кредитор на НЕК/БЕХ;

АСЕ да продаде оборудването - предмет на арбитражното решение, с цел минимизиране на загубите. Това крие риск от евентуална сделка на цена под справедливата стойност на въпросните активи и в същото време НЕК ще продължи да дължи разликата до присъдените на АСЕ суми.

Възможността АСЕ да продължи с действията си по нотифицирания инвестиционен спор срещу България. 

През уикенда самият Борисов обяви, че ще се наложи да платим 800 млн. лв. на "Атомстройекспорт" за произведените реактори.

С коментар за финансовата страна на казуса се включва и министър Владислав Горанов, след което думата взима премиерът.

Ами, какво да ви кажа...

Други правителства са се надпреварвали да сключват договори, за които нямат пари, защото това… Представете си сега още петнадесет милиарда да трябва да се заделят за строителството от бюджета! Но да не се връщам в миналото, защото действително в момента имаме категорично разпореждане от съда в Женева да платим тези пари.

На година, ако не ги плащаме, а се забавим, със 118 милиона лева на година. Затова с финансовия министър, с енергийния министър, с Томислав Дончев разсъждавахме за тези загуби и считаме, че ако действително управляваме добре процеса – но, за да го управляваме, тези реактори трябва да станат и фактически наши, за да може след това да се разпореждаме с тях – дали ще ги слагаме в музея, дали ще се строят, дали ще се намери инвеститор, ако действително проектът е толкова хубав и жив, както твърдят от ляво, би трябвало да не можем да намерим време да приемем всички инвеститори. В общи линии, около милиард и триста ще заминат и в посока пък на руските компании.

С една дума, тези, които не спират да говорят в парламента, че сме най-бедните, все пак най-бедните сме събрали 2,5 милиарда лева да разплатим в посока Москва и Вашингтон тази година само...

Премиерът критикува предишните правителства, говори за различни договори и сделки за военна техника, влакове и т.н., а дава пример с Вашингтон заради парите, неплащани с години на т.нар. американски електроцентрали, с които в крайна сметка държавата се разплати неотдавна. После обяснява на свой ред защо се налага сега да се отпуснат средства на НЕК и за "Белене", обвързвайки думите си с тези на депутата от Руската дума от партията на Владимир Путин "Единна Русия" - Пьотр Толстой, че руснаците вече си били купили половината ни Черноморие, предстояло да купят повече:

Правим го така, за да не възникнат и други искания и запориране на сметките на „НЕК“, а знаете, „НЕК“ е и собственик на язовирите. Няма да го изказвам на глас, защото достатъчно ни ядосва този руски депутат, господин Толстой, с глупостите, които изговори вчера, но това си е негова работа. Надявам се, с този акт, бързо парламентът да приеме този закон, за да гарантираме, че повече няма да се направи нещо впоследствие с тези пари, отивайки в „НЕК“.

Борисов заявава, че сутринта е разпоредил на приходните агенции, МВР, ГДБОП, прокуратурата до края на годината да съберат допълнителни 300 млн. лв., за да се изпълнят и социални ангажименти, поети от кабинета. Министър-председателят призовава още министрите си:

Никога не трябва да се допускат повече такива хора да правят такива проекти, защото плащанията са страховити след това. Със страх наблюдавам тръбите от „Южен поток“, които стоят по нашите пристанища, с голям страх ги наблюдавам.

Затова всички министри, депутатите от вашите групи, това да го изведат и да го обясняват на българите – да знаят какви щети се нанасят, защото въпреки плащането, пак ще останат много пари във фискалния резерв. А съберат ли се пари след нашето управление във фискалния резерв, апетитите за власт стават много големи, защото, виждате, следват договори и харчене...

В разговора за "Белене" и депутата от Толстой се включва и здравният министър Петър Москов. Той обяснява как в годините е имало партии, които са продали не имоти, на националните ни интереси на Русия и настоява правителството, чрез МВнР, да излезе с декларация заради думите на Толстой, че "от името на управлението на Русия подобни неща, които граничат с териториална претенция за България, не могат и не са допустими". Министърът уточнява, че България и част от ЕС и трябва да се държи като член на Съюза.

То и хич да не сме част от Европейския съюз, ние сме си България от хиляда и триста и колко години и сме си удържали да сме си България, и сме удържали никой да не ни купи. Да, предатели много има в историята и ние плащаме за подобно предателство. Но отново показваме, че ние изпълняваме своите законови ангажименти.

Това е реакцията на Борисов след казаното от Москов.

Видеозапис от дискусията между министрите и премиера по темата "Белене" се появи и в профила на Борисов във фейсбук. Можете да го видите: