Лидерът на ДОСТ Лютви Местан определи информациите, че е възможно почетният председател на партята Ахмед Доган да се кандидатира за президент като блъф, предаде агенция "Фокус". Местан каза това, след като подаде документите на партията си за участие в изборите в ЦИК.

"Те не са в състояние да поемат такава отговорност. Все ми се струва, че президент е малко за почетния лидер на ДПС, предвид патриотизма, който той генерира ведно с Божидар Димитров", каза Местан.

И иронично предложи от ДПС да инициират промени в Конституцията, с които да се въведе фигурата на почетен или пожизнен президент.

Местан каза, че е възможно ДОСТ да имат свой кандидат. Ако имат такъв това ще е "председателя на партията". ДОСТ нямало да подкрепи леви кандидати.

"Аз съм категоричен в тезата си, че некандидатирането на Бойко Борисова е откровен политически знак-заявка, за трети премиерски мандат. Понеже и той знае, че третият мандат ще е доста рисков, защото вече ще е загубил удобното клише "удобни са предишните управляващи", защото ще влезе в най-дългия си мандат от позиция на най-дълго управлявалия български политик - всичко добро, както и негативите на управлението, ще се пишат на него", коментира Местан.

Той засегна и актуалния скандал с руския депутат на "Единна Русия" Пьотр Толстой и изказването му, че ще купи България.

"Това изказване е не само антибългарско, то е антиевропейско. Освен, че Русия може да купи България той каза нещо не по-малко арогантно и скандално. Той заяви, че Европейския съюз трябва да се откаже от присъединяването на държави, които са в зоната на националния интерес на Русия. Това е арогантно продължение на имперските амбиции на днешното управление на Русия", заяви Местан.

Според него правителството не е реагирало адекватно, а редица политически партии са мълчали престъпно.