Снимките от въздушните удари в Алепо са стъписващи. Море от развалини, сред които лежат убити и ранени. Бащи и майки носят из улиците мъртвите си рожби.

“Не мога да го понеса. Не съм в състояние да се моля толкова, колкото би трябвало”, каза шефката на парламентарната фракция на зелените Катрин Гьоринг-Екард.

Протестантската теоложка обвърза ужаса си с искане:

“Федералното правителство незабавно да отвори процедура по въвеждане на нови санкции срещу Русия заради варварските й действия в Сирия.”

От лятото на 2014 г. са в сила санкции спрямо Москва заради окупирането от Русия на Крим и поради войната в Източна Украйна. За последно те бяха удължени до края на януари 2017 г.

И сега разширяване на санкциите и заради Сирия?

Известната “зелена” не е единствената, която настоява за още по-твърд подход.

Преди нея и председателят на Парламентарната комисия по външни работи, християндемократът Норберт Рьотген настоя за нови наказателни мерки срещу Русия.

Подобни искания са отправени по адрес на Меркел, но преди всичко към германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Политикът социалдемократ не се уморява в опитите си да убеди руската страна в необходимостта за поне ограничено по време примирие в Сирия. За последно в края на миналата седмица той телефонира на руския си колега Сергей Лавров.

Втвърдяването на руско-американските отношения са дилема за Щайнмайер. След Общото събрание на ООН през есента в Ню Йорк и провала на разговорите за Сирия той търси нови “точки на сближаване”, както се изразиха негови дипломати, за да се стигне до диалог между Москва и Вашингтон. Нищо не навежда на мисълта, че Щайнмайер би променил курса си.

“Щайнмейер се намира в трудно положение. Той пледира за търпение, което някои от редиците на десницата и зелените смятат като оправдание за бездействие. Въпреки това неговата теза и от морална гледна точка е правилна, тъй като единствено политическо разбирателство може да помогне в Сирия”, казва външнополитическият говорител на парламентарната фракция на социалдемократите Нилс Анен.

Анен обаче се пита какво би настъпило след санкциите, каква би била следващата стъпка:

“При сегашната надпревара да се предлагат санкции, искания да се налагат наказателни мерки, това едва ли ще се помогне на Сирия.”

Най-вероятно така вижда нещата и Щайнмайер. За външния министър, който следва външнополитическата традиция на Вили Бранд, риторични изхвърляния са крайно подозрителни. Щайнмайер често цитира съветника на Бранд Егон Бар:

Америка е незаменима, Русия е непоклатима.”

През лятото Щайнмайер направи опит да внесе раздвижване в диалога между Укайна и Русия относно Споразумението от Минск. Неговата формула е “постепенно сваляне на санкциите при осезаем напредък”.

Как мисли канцлерката

Изглежда и Меркел не мисли за налагане на нови санкции. По време на предизборната кампания в Мекленбург-Предна Померания тя се застъпи за формулираната от Щайнмайер линия.

“В момента, когато ще имаме напредък по Минск, ние ще разхлабим санкциите”, каза Меркел в Шверин.

Правителственият говорител Щефен Зайберт, доверено лице на канцлерката, наскоро отговори на въпрос относно санкциите първо с пространно изявление за страданията на цивилното население в Сирия, за да приключи с формулата: “Проявява се разбиране за това, че трябва да се обмислят всички опции.” Това не прозвуча като убедителна пледоария в полза на санкции.

Оспорвани са и сега съществуващите наказателни мерки, предимно в източните федерални провинции. Те страдат от свиването на износа. Премиерът на Саксония, християндемократът Станислав Тилих иска санкциите час по-скоро да бъдат свалени. Премиерът на Мекленбург-Предна Померания, социалдемократът Ервин Зелеринг пред в. “Велт ам Зонтаг” настоя двустранните санкции (Русия също наложи санкции – б. р.) незабавно да бъдат свалени, когато двете страни подновят диалога.

Както се чува обаче сред редиците на социалдемократите, позицията на Зелеринг в момента няма шанс да бъде приета. Но на вратата вече чука предизборната битка за идната година. В източните федерални провинции населението не одобрява санкциите. Там набира скорост дяснопопулистката партия Алтернатива за Германия, която от месеци провежда курс срещу санкциите.

Налагане на нови санкции спрямо Русия заради Сирия дори и при зелените е оспорвана тема. В неделя в туитър тяхната съпредседателка Симоне Петер, представителка на лявото крило на партията, се опълчи на фракционната шефка Гьоринг-Екард. Необходима била твърда критика спрямо Русия, но не и нови санкции.

Северин Вайланд е кореспондент на онлайн изданието на «Шпигел», откъдето препечатваме анализа му. Преводът е на Клуб Z.