Тъй като положението в Сирия ескалира и руското ръководство не сигнализира упражняване на съответно влияние върху сирийския режим, евродепутатът от ХДС (партията на Меркел – б. р.) Елмар Брок, председателят на Парламентарната комисия по външни работи Норберт Рьотген (ХДС) и шефката на парламентарната фракция на зелените Катрин Гьоринг-Екард настояха за нови санкции спрямо Москва.

Искането среща съпротива преди всичко в източногерманските федерални провинции.

Премиерът на Мекленбург- Предна Померания, социалдемократът Ервин Зелеринг заяви вчера за онлайн изданието на «Шпигел»: «Не приемам подобно искане.»

Според него било правилно, че вместо налагането на санкции външният министър Франк-Валтер Щайнмайер и федералният министър на икономиката Зигмар Габриел, и двамата социалдемократи, се застъпват за диалог с Москва.

«Германия и Русия имат общ интерес отново да се върнат към по-тясно сътрудничество», каза политикът социалдемократ Зелеринг. Това важало особено за Мекленбург – Предна Померания, тъй като за тази федерална провинция Русия била важен икономически партньор. «Искаме през следващите години да укрепим контактите си в тази посока. Ето защо се застъпваме колкото се може по-скоро да се сложи край на санкциите. Предпоставката е и двете страни да си протегнат ръка», допълни той.

Социалдемократът получава подкрепа от двама свои колеги от ХДС. Премиерът на Саксония Станислав Тилих заяви за онлайн изданието на «Шпигел»:

«Във военните действия в Сирия участват много актьори, подкрепяни пряко или косвено от други държави. Подновяването на диалога е с предимство пред налагане на санкции. Санкции единствено срещу една държава не биха допринесли за решаването на конфликта. С дипломатически средства Русия трябва да бъде убедена да поднови преговорите.»

На подобно мнение е и премиерът на Саксония – Анхалт Райнер Хазелоф. Политикът християндемократ поставя под съмнение удължените от ЕС наскоро санкции спрямо Москва до края на януари 2017 г.:

«И без това наложените вече санкции нищо не промениха. Те обаче навредиха на икономическия обмен, включително и на фирми от Саксония – Анхалт, поддържащи традиционни контакти с руски предприятия.»

По повод настояването за въвеждане на нови санкции заради войната в Сирия премиерът Хазелоф , който е начело на управляваща коалиция от християндемократи, социалдемократи и зелени, заяви:

«За мен икономически санкции са израз на липса на политически идеи. Ние трябва да залагаме на диалог и решения по същество, а не на ескалация.»

Наложените от ЕС санкции срещу Москва заради анексирането на Крим и войната в Източна Украйна са от лятото на 2014 г. Като ответен отговор Русия наложи санкции срещу ЕС. Според руския заместник-министър на икономическото развитие Алексей Лихачов търговският обмен между Германия и Русия се е свил наполовина – от 105 милиарда евро през 2013 г. на 52 милиарда евро през 2015 г.

Особено засегната е Източна Германия. Само хранителната промишленост на Мекленбург – Предна Померания миналата година загуби 26 на сто при сделките с Русия.

Трябва да се признае, че германо-руският износ се сви още преди налагането на санкциите заради падането цената на суровия петрол. Това наскоро беше съобщено на годишен форум на Германската промишлено-търговска камара. За тази година камарата прогнозира 5 на сто намаляване на германския износ за Русия след спад с 30 на сто през 2015 г.

Северин Вайланд е кореспондент на онлайн изданието на «Шпигел», откъдето препечатваме анализа му. Преводът е на Клуб Z.