Канадският премиер Джъстин Трюдо пропусна в сряда вечер самолета за Брюксел, където за днес е насрочена среща на върха между ЕС и Канада. Това каза негов говорител, цитиран от германската информационна агенция ДПА.

Причината е, че Белгия още не е готова да подпише споразумението за свободна търговия между ЕС и СЕТА поради ветото на своя южен френскоезичен регион Валония.

„Канада остава на разположение да подпише това важно споразумение, когато Европа е готова“, каза говорител на Кристиа Фрийланд, министър на търговията на Канада.

ЕС не може да подпише СЕТА без съгласието  на всичките си 28 държави-членки. Белгия е единствената, която не е готова за това. Федералното ѝ правителство трябва да има съгласието на петте регионални правителства, за да подпише. Засега то има оторизациите на Фландрия и на германската общност. Липсват тези на Валония, столицата Брюксел и на федерацията Валония-Брюксел.

Цяла нощ преговори между федералните и регионалните власти в сряда срещу четвъртък не дадоха резултат и са отложени за по-късно в четвъртък сутрин.