Русия е на път да се скара със Сърбия, която остана единственият й лоялен съюзник на Балканите.

Миналата седмица пресата в Белград съобщи, че сръбските власти са депортирали от страната няколко руски граждани, занимавали се със следене на премиера на съседна Черна гора Мило Джуканович. Веднага след тези съобщения в Сърбия пристигна Николай Патрушев - секретарят на руския Съвет за сигурност. Според московския в. "Комерсант" единствената цел на визитата му била заглаждане на скандала с недопускане на влошаване на двустранните отношения.

Сръбският в. "Данас", който съобщи първи за скандала, не даде много подробности. Той не уточнява и колко хора са депортирани, дали са свързани с властите в Москва и дали членуват в групи, които не могат да бъдат идентифицирани с официалната политика на Кремъл.

Според "Данас" разузнаването и следствените органи на Сърбия "изолирали" групата, състояща се от дузина членове, заподозрени в извършване на действия срещу властите в Черна гора. Сред тези хора имало членове на десни организации, бивши участници на военизирани формирования, воювали в Донбас, Украйна. Те имали модерна техника, която позволявала да бъдат следени движенията на черногорския премиер Мило Джуканович и да се крият от спецслужбите на малката балканска република. Сръбските власти открили у тях униформи и 125 000 евро в брой.

Правителството в Белград дало да се разбере, че руските граждани вече са депортирани от Сърбия. Премиерът Александър Вучич отказал да коментира случая. Той само изтъкнал, че по закон няма право да говори за случая. Но допълнил, че би искал да уточни доста подробности, преди да ги сподели с обществеността.

"Бих искал да кажа нещо, за да знаят хората сложността на нашата позиция. А всичко останало бих казал, че би било преувеличено разбунване на обществеността", заявил Вучич според РИА Новости.

Същевременно визитата на Николай Патрушев в Белград изобщо не била обявена, отбелязва "Комерсант". Секретарят на руския Съвет за сигурност се срещнал с цялото ръководство на Сърбия, като се започне от външния министър Ивица Дачич и се свърши с президента Томислав Николич. Всички срещи били закрити. Официалното съобщение гласяло единствено, че представителят на Кремъл предложил на Сърбия да подпише меморандум за взаимно разбирателство в сферата на сигурността.

"Руският гост явно искаше да разбере нашето сътрудничество с Черна гора в разследването на активността на групи, готвили безредици в Подгорица на 16 октомври", казва пред "Комерсант" източник, близък до правителството в Белград.

На тази дата в Черна гора се състояха парламентарни избори. Отново най-много гласове взе прозападната Демократична партия на социалистите (ДПС), оглавявана от Мило Джуканович. Тя обаче не можа да получи абсолютно мнозинство.

В навечерието на вота властите в Подгорица арестуваха 20 души, заподозрени в планиране на политически атаки на 16 октомври. Не бе съобщено обаче дали сред тези хора има руснаци и изобщо чужденци.

Русия се разгневи, че НАТО реши да приеме в редиците си Черна гора. В самата страна има немалко проруски и просръбски групи, които се противопоставят на кандидатурата й за пакта, както и на пътя й към ЕС.

Зоран Драгашич - професор по въпросите на сигурността в Белградския университет, заяви пред агенция Бета, че посещението на Патрушев е свързано на първо място с черногорския скандал, а не с подписването на меморандум.

Според източника на "Комерсант" Сърбия не е заинтересована от изостряне на ситуацията. Същевременно Белград също върви към евроинтеграция и би искал да се дистанцира от престъпни действия в съседната република. Премиерът Вучич заяви следното:

"Дълбоко се лъжат тези, които смятаха, че Сърбия по някакъв начин ще участва в тези престъпления."

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви презд Интерфакс, че не му е известно нищо за депортациите. От руското посолство в Белград казаха, че не са получавали такава информация от местните власти. По-късно от външното министерство на Русия опровергаха информацията и заявиха, че няма депортирани.

Едва ли обаче някой вярва, че Русия стои със скръстени ръце. Тя прави всичко възможно да не допусне в западната сфера за влияние страни, които смята за свои сателити и които все още не са влезли в ЕС и НАТО.