Тазгодишното издание на най-комерсиалния волейболен турнир в света - Световната лига не започна никак добре за България. Момчетата на Камило Плачи допуснаха две загуби от отбора на САЩ, като по-притеснителното от тези две срещи не беше резултатът, а играта, която показаха волейболистите ни. Тошко Алекиев и компания очевидно не се намираха в оптимална спортна форма, като причина за това бе не само дългият клубен сезон, но и множеството контузии, които измъчваха националите през последните седмици.

Фалстартът във Варна значително намали шансовете ни за финалите на надпреварата. Лошото начало обаче трябва бързо да бъде забравено, защото тази събота и неделя в столичната зала "Арена Армеец" волейболистите ни ще гонят задължителна победа срещу младия и амбициозен състав на Сърбия.

"Ако искаме да запазим шансове за класиране на финалите в Световната лига, трябва да вземем минимум пет точки от мачовете със Сърбия. Иначе преднината, която ще имат сърбите и американците пред нас няма да бъде възможна за наваксване. На теория ще има шанс, но на практика никакъв. По-малко от пет точки срещу Сърбия и класирането става мираж", сподели днес на специална пресконференция мениджърът на тима Владимир Николов.

Селекционерът Камило Плачи също наблегна на тежестта на предстоящите двубои срещу западните ни съседи:

"Като цяло състоянието на играчите се подобрява. Това е втора седмица, в която работим всички заедно. Очевидно мачовете със Сърбия ще бъдат един изпит за нашия отбор. Не сме в оптимална форма и затова трябва да разчитам на моралните качества на отбора."

А какво показва статистиката по отношение на двубоите ни със Сърбия? За последните десет официални срещи сме победили шест пъти и загубили четири. Последният двубои между България и Сърбия е по време на Европейското първенство през септември 2013 г. и завършва с 3-0 в полза на опонентите ни.

Трябва да отбележим, че през последните години "плавите" претърпяха сериозно подмладяване на представителния си тим. След като през 2012 г. мега звездата Иван Милкович прекрати кариерата си в националния отбор, сърбите дълго време н откриваха негов заместник. Лидер, който да поведе отбора. През последния сезон обаче на сръбския хоризонт се появи нова звезда в лицето на Александър Атанасийевич. Чаровникът набързо стана любимец на публиката благодарение на невероятната си игра и спортсменско поведение на игрището. Редица специалисти определят именно Атанасийевич и Цветан Соколов като две от най-обещаващите звезди на световния волейбол. Кой ще помогне повече на своя тим в Световната лига, предстои да разберем тази събота и неделя от 20:00 ч.