След серията от нападения над имигранти и цветнокожи от изборите в САЩ насам, финансистът Джордж Сорос обяви, че ще отдели 10 милионна долара от личната си фондация, за да се противопостави на надигащата се вълна от престъпления от омраза, провокирани от „подстрекателски думи“, съобщи „Ню Йорк таймс“.

Вестникът припомня, че Сорос е оцелял от Холокоста евреин, роден в Унгария. В телефонно интервю той е съобщил, че е „дълбоко притеснен“ от стотиците съобщения за вероятни престъпления от омраза в дните след изборите, включително и все по-често появяващите се свастики върху автомобили и сгради.

"Трябва да направим нещо, за да удържим на това, което се случва“, казва Сорос. Той обвинява за това „тъмните сили, които бяха събудени“ от изборите.

Групи, които се противопоставят на политиката на Доналд Тръмп, получават рекордни дарения от изборите насам. Сред тях са Американският съюз за граждански свободи, Сиера клуб и „Планирано родителство“.

Сорос е един от най-големите дарители за либерални каузи, което го прави честа мишена за консерваторите. Те го критикуват, че използва огромното си богатство, за да се бърка в политиката.

Той обясни, че 10-те милиона долара за борба срещу престъпленията от омраза, не са политическа позиция срещу Тръмп. Но в същото време добавя, че репликите на Тръмп за мюсюлманите, мексиканците и жените, са „пряко отговорни“ за епидемията от престъпления.

Неговите фондации от мрежата „Отворено общество“ ще отпускат грантове до 150 хиляди долара, на обща стойност 5 милиона долара, на организации за човешките права, за да разработят планове за борба срещу вълната от престъпления от омраза, както и за да работят с жертвите. Допълнителни 5 милиона ще бъдат предоставени на национални институции, които да поддържат статистика за този вид престъпления – силите на реда признават, че тези данни са непълни.

ФБР съобщи миналата седмица, че има ръст от 67% в престъпленията от омраза срещу американски мюсюлмани, както и ръст от 6% срещу всички групи хора.

Новоизбраният президент Доналд Тръмп бе попитан за тази тенденция в интервю за предаването на Си Би Ес „60 минути“.

„Много е тъжно да чуя това. И казвам: "Спрете го!" Ако би помогнало, аз го казвам. Ще го кажа и на камерите: "Спрете!“