"Подозираме, че над Веселин Марешки тегне изключително тежък политически чадър."

Това коментира председателят на Българската петролна и газова асоциация и директор на "Лукойл Нефтохим Бургас" Валентин Златев пред депутати.

Той е на изслушване във времената комисия в парламента, която отговаря за пазара на горива. По думите на Златев, Марешки е феномен, който е проблем на българската държава, а не на бранша, защото нито една проверка срещу него не била завършена.

"Няма как да има картел, цените са паралелни - каза още петролният бос, цитиран от Нова тв.

Крайният продукт е един и същ - точно регламентиран по стандарт. Биокомпонентите, които по европейски изисквания се влагат в горивата, също имат една цена, инсталациите на рафинериите се произвеждат от ограничен кръг от фирми и цената им е подобна, а и данъците в общността са идентични.

"Откъде да дойде разликата в цената?", коментира Златев.

Няколко са факторите, които подсказват и че на пазара няма монопол и господстващо положение, твърдят от Асоциацията. На първо място  - че горивата на пазара са 60% от местен производител и 40% - от внос. Рафинериите в страната са четири - край Бургас, Русе, Раковски и Плевен. Единственият вносител на суров петрол у нас обаче е само рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас", каза още той.

"Това повдига въпроса какво преработват останалите рафинерии", каза Валентин Златев.

От думите му се разбра, че вероятно има политически натиск и върху Комисията за защита на конкуренцията, която вече даде становище, че големите бензиностанции се договарят помежду си на какви цени да продават горивата на клиентите си.

Самият Марешки неведнъж е изтъквал, че се бори с картела при горивата.

Предстои и откриване на първата бензиностанция на бизнесмена политик в София. Това трябваше да стане по изборите, но се отложи.