„Неотдавна, само за няколко дни станахме свидетели на брутални сцени на насилие, извършено от българи. Двата случая – в метрото в Берлин и пред нощен клуб в испанския град Мурсия предизвикаха възмущение и недоволство в чужбина и у нас. Многократно разпространените клипове в социалните мрежи свидетелстваха за безумната и безпричинна агресия на сънародниците ни към невинни хора и породиха заслужен гняв в обществото“.

Това се казва в позиция на Симеон Сакскобургготски, изпратена до медиите от неговия прессекретариат.

 
Реакцията на бившия премиер е по повод срамната постъпка на българина Светослав Стойков, който на 27 октомври т.г. брутално изритал жена по стълбите на берлинска метростанция. Потърпевшата пада и си чупи ръката.
 
В другия случай 40-годишен нашенец бе арестуван в Испания заради жесток побой над местен младеж. Агресивният българин е работил като охрана в клуб в Мурсия.
 

Симеон Сакскобургготски споменама и инцидента с „нечовешки натъпканите 43-ма мигранти в бус, шофиран от българи и арестувани в Хърватска“.

"Виждаме как само един или два такива неморални случая лесно могат да навредят толкова много на страната и на милионите съвестни български граждани, които нямат нищо общо с тези отвратителни постъпки. Такива първични същества, които реагират инстинктивно, без всякакви задръжки, за кратко време очерниха името ни. Изключението обаче не може да бъде правило. Искам да вярвам, че виновните ще си понесат заслужено наказание и дано скоро тези грозни случаи бъдат забравени и успеем да възстановим доброто име на България", казва в позицията си бившият министър-председател.