Прокуратурата внася отново обвинение срещу бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров. Това обяви говорителят на Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова, в студиото на бТВ тази сутрин.

Обвинението му е за длъжностно присвояване в съучастие с негов подчинен. Арнаудова уточни, че е извършено престъпление, засягащо специална разузнавателна дейност. Киров е утвърждавал разходи и теглил парични средства, а подобна дейност не е била извършвана.

Делото е за присвояване на над 5,1 млн. лв. По думите й престъплението е извършено от Киров в съучастие с негов подчинен през 2007-2011 г.

Разпитани са 15 разузнавачи, които са потвърдили, че не се извършвали подобна дейност.

Срещу Киров вече има издадена на две инстанции 10-годишна ефективна присъда  за присвояване на близо 5 млн. лв. Освен десет години затвор Софийският военен съд конфискува част от имуществото му и го осъди да заплати на Национална разузнавателна служба почти 5 млн. лв. Военно-апелативният съд не промени годините затвор, макар че го оправда по част от обвинението.  Във ВКС делото приключи в едно заседание, като Киров за пореден път нарече процеса срещу него "политически".

Накрая върховните магистрати върнаха делото с мотива, че е нарушено правото на подсъдимия да се защити.

Днес бе внесен и обвинителният акт на министъра в оставка Николай Ненчев по повод обществената поръчка за ремонт на МиГ-овете. Делото е засекретено и вече влиза в съдебната си фаза.

Освен това от прокуратурата го обвиняват, че...

"За времето от 05.05.2015 г. до 09.09.2015 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение... не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни...

... Ненчев също не е изпълнил служебните си задължения, като в нарушение на ЗОВС не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на Република България...

От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия - спаднал е нальотът на пилоти от ВВС на Република България на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти поради разтренираност.

Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци."