"Всеки обсъжда дали това е или не е ЗАБРАНА. Наричайте го както искате, то е, за да държи лошите хора (с лоши намерения) извън страната!"

Така американският президент Доналд Тръмп коментира н туитър указа, с който забрани имиграцията в САЩ на жители на 7 държави с преобладаващо мюсюлманско население

 

 

Технологичните гиганти от Силициевата долина в САЩ първи обявиха, че не одобряват забраната, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

По-късно към тях се присъединиха и водещи корпорации извън сектора.

Лично главният изпълнителен директор на "Голдман Сакс" Лойд Бланкфейн оглави несъгласните от Уолстрийт. Според него многонационалните служители са сред причините за успехите на банковата група. Той смята, че ако временната мярка на президента стане постоянна, това ще създаде сътресения за банката и персонала й.

Майк Корбат - шефът на "Ситигруп", заяви, че банката е притеснена от от ефекта на имиграционната политика на президента върху способността за обслужване на клиентите и приноса за растежа.

Ръководството на "Джей Пи Морган Чейз" съобщи, че помага на всички засегнати служители и изтъква, страната е силна благодарение на богатото разнообразие на света.

Против забраната на Тръмп се изказаха също Бил Форд - председателят на управителния съвет на автогиганта "Форд", и главният изпълнителен директор Марк Фийлдс.

Илон Мъск - шеф на "Тесла мотърс" и съветник на Тръмп, заяви, че очаква тази седмица да разговаря с президента. Той призова хората да му изпратят идеи за корекция на заповедта.

Същевременно някои големи компании засега се въздържат да излязат с позиция или съобщават формално, че анализират последиците за песонала си от решението на Белия дом. Сред тях са "Морган Стенли", Насдак", "Ексчейндж инкорпорейтид" и други.

След като генералният прокурор на щата Вашингтон заведе съдебен иск за спиране на забраната, към него се присъединиха колегите му от Масачузетс и Ню Йорк.

Десетки служители на Държавния департамент са подписали документ за вътрешно ползване, с който критикуват решението на Белия дом. Текстът е започнал да се оформя през миналата седмица, когато във ведомството научили за предстоящата заповед. До този момент той е подкрепен от над 100 служители на дипломатическото ведомство.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър се разгневи и заяви на брифинг:

"Тези кариерни бюрократи трябва да изпълняват програмата или да си ходят."

В Държавния департамент обаче защитиха правото си на подобно изказване на мнение по съществуващия вътрешен "канал за несъгласие".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутереш разкритикува указа.

"Мерките, приети на сляпо, неосноваващи се на солидни разузнавателни данни, имат тенденцията да бъдат неефикасни, защото има риск те да бъдат заобиколени от терористични движения, които днес са подобрили тактиките си", каза той.

По-късно Гутереш написа в туитър:

"Страните трябва да контролират границите си, но това не трябва да се основава на дискриминация."