"Като в сцена от филм на Брайън де Палма офицери от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) арестуваха свой колега и му надянаха чувал на главата, а след това не се опитаха или почти не се опитаха да запазят действията си в тайна."

Така американското издание "Дейли бийст" описва ареста на полк. Сергей Михайлов - шефа на Центъра за информационна сигурност (ЦИС) към ведомството, и заместника му Дмитрий Докучаев. Двамата бяха арестувани в началото на декември 2016 г. За ареста им обаче стана ясно едва в средата на януари.

Противоречиви съобщения

Вчера пък те и още двама (а според други източници четирима) души бяха обвинени, че агенти на ЦРУ и че са издавали на американските служби държавни тайни.

Днес се оказа, че те са агенти, но само на САЩ, не и на ЦРУ.

Също днес групата бе обвинена в държавна измяна. Такива са последните съобщения. Такова обвинение предвижда затвор от 12 до 20 години.

Както се вижда, съобщенията си противоречат. А фактът, че информацията за арестите се появява в периода между встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп и първия му разговор с руския лидер Владимир Путин, говори за конфликт по върховете на ФСБ, смята "Дейли бийст". Става дума за сериозни търкания между клановете във властта.

ФСБ все още не е коментирала случая, допълва в. "Комерсант". Вероятно службата води своя собствена игра. Иначе трудно би могла да бъде обяснена неочакваната поява в медиите на многобройни източници в иначе доста затвореното разузнавателно ведомство, които са обявени са "запознати със ситуацията". Особено като се има предвид, че материалите по делата, свързани с държавна измяна, обикновено са с печата "секретно" и разгласяването им също носи сериозни наказания.

По тази причина дори адвокатите на обвиняемите често не могат да се запознаят подробно с подробностите на обвиненията. Затова трябва да се гледа критично и със сериозно подозрение на алтруизма на тези, които уж рискуват собствената си свобода, като разказват пред медиите за обвиненията срещу служителите на ФСБ, допълва "Комерсант". Но се застрахова, че това не означава, че повдигнатите обвинения нямат своите основания.

Освен Сергей Михайлов и Дмитрий Докучаев в държавна измяна е обвинен и Руслан Стоянов. Вчера бе съобщено, че той е бивш шеф на отдела за разследвания на киберпрестъпления в лабораторията "Касперски", който тясно сътрудничи с ФСБ и МВР в Москва. Днес се оказа, че този човек изобщо не е напускал поста.

Ръководител на групата е бившият журналист Владимир Аникеев. Той е смятан за лидер на хакерската групировка "Шалтай-Болтай" ("Хъмпти Дъмпти"). Делото срещу него обаче няма нищо общо с това срещу останалите трима, които също са влизали в групата. Аникеев не е обвинен в държавна измяна.

Други обвинения срещу четиримата не са повдигнати.

Вчера стана ясно, че има няколко съучастници на задържаните. Днес медиите съобщиха, че вероятно предстоят арести и на други служители на ФСБ. Информацията е от поредния "осведомен източник".

Много е вероятно тази история да води от Лубянка - московския площад, където се намира централата на ФСБ, до тази на ЦРУ в Ленгли, а също така до ФБР и Белия дом, пише "Дейли бийст". И задава редица въпроси:

► Дали тези и други арестувани сътрудници на руските държавни служби са отговорни за хакерските атаки, помогнали на Доналд Тръмп да спечели президентските избори в САЩ?

► Или са били "къртици" във ФСБ, дали на ЦРУ неопровержима информация, позволила Путин да бъде посочен като човека, стоящ зад заговора срещу Хилъри Клинтън и в полза на Тръмп?

► Дали пък едновременно са били хем хакери, хем информатори?

► А може би това дело (което е твърде неправдоподобно) няма нищо общо с тази тема?