Централната избирателна комисия представи на брифинг днес образци от бюлетината, с която ще гласуваме на предсрочния парламентарен вот на 26 март.

Бюлетините са готови и пътуват към секциите. В 80 посолства и консулства зад граница вече са пристигнали, съобщиха говорителите на Комисията. Те са дело на печатницата на БНБ - "Демакс".

Има два варианта на бюлетината - за вота в страната и в чужбина.

По-широката бюлетина вляво е за България, по-тясната - за гласуване от чужбина.

Причината е, че само гражданите в България имат право на преференция.

Бюлетините ще варират и по дължина, като най-дълга ще е обичайно тази в 24-ти МИР - София. Бюлетината може да бъде сгъната от членове на секционната комисия, които правят две сгъвки, за да не се отвори при пускане в урната или от избирателя, като единственото условие е да са достъпни за печат местата за това:

Можете да сгъвате бюлетината както си искате, само трябва да са достъпни местата за печат за членовете на СИК.

Говорителите на ЦИК Мария Нейкова и Александър Андреев увериха, че има резерви от бюлетини - отпечатани са достатъчно дори за 100% активност. Напомниха и че е грубо нарушение бюлетините да са предварително откъснати от кочана - това винаги трябва да става пред избирателя. Бюлетината в пълен размер можете да видите тук.

Те разкриха още, че са преминали успешно обученията на шефовете на Районните избирателни комисии, които са били концентрирани предимно върху технически въпроси. Предстои обучение на членовете на секционните комисии, които ще включват и тестове за различните видове действителност и недействителност на бюлетини.

От ЦИК увериха, че тази година са взети всички мерки за предотвратяване на атаки срещу сайта на Комисията - той ще е под 24-часово наблюдение и ще има готовност от службите да реагират при кибератака като тази на местния вот и референдума преди 2 години.

Освен бюлетините, Комисията представи и информационни материали - плакати, от които са отпечатани 17 000 броя, и малки брошури, от които пък 300 000 ще бъдат разпространени през "Български пощи" и институциите, в които има сериозно движение на граждани.

Говорителите коментираха и накратко искането на "Да, България" да получат право на отговор от в. "Телеграф" в същия обем и формат - т.е. цветна книжка-приложение от 249 страници. Те заявиха, че още не са получили искането на партията на Христо Иванов, но че по закон те имат такова право.