Унгарският министър-председател Виктор Орбан и лидерите на основните групи в Европейския парламент кръстосаха днес шпаги в разгорещен дебат за посоката на страната, която е на път да си навлече санкции за серийно нарушаване на европейското законодателство в различни области.

Повод за обсъждането стана наскоро приет закон за висшето образование, който може да доведе до закриването на 25-годишния Централноевропейски университет в Будапеща, финансиран от американския финансист и филантроп от унгарски произход Джордж Сорос, критик на Орбан.

Днес Комисията започна процедура за нарушение на европейското законодателство срещу Унгария заради този закон, съобщи първият ѝ заместник-председател Франс Тимерманс. Той добави, че тревога в Брюксел будят и унгарски законопроект за неправителствените организации и нов закон налагащ строг ограничителен режим на имигрантите.

Социалдемократи, либерали и зелени критикуваха Орбан за това, което те виждат като авторитарно управление, погазващо върховенството на закона, плурализма, свободата на медиите и основните права. Някои от ораторите припомниха, че е бил стипендиант на Сорос в началото на политическата си кариера.

Той отхвърли изцяло критиките, твърдейки, че унгарците имат собствен демократичен модел и не приемат този, който ЕС иска да им наложи.

„Унгария и унгарското правителство са отдадени на ЕС. Тази отдаденост не се поставя под въпрос - каза Орбан на евродепутатите. - В много случаи обаче ние сме недоволни от функционирането на ЕС, критикуваме ЕС, защото искаме да го реформираме“.

„Много ни дразни тази усмирителна риза, която ни слагате, пречите ни да наричаме нещата с истинските им имена“, добави той.

И отхвърли обвиненията, че разпалва омраза срещу Европа с аргумента, че 70 на сто от сънародниците му подкрепят ЕС:

„Хората ще подкрепят ЕС, но само, ако той се основава на открит и справедлив дебат“.

Някогашен антикомунистически дисидент, 53-годишният Орбан е в унгарската политика от 28 години, 12 от които е начело на правителството.

От 2010 г. насам той циментира властта си благодарение на голямото си мнозинство в парламента, успявайки да елиминира „спирачките и противотежестите“ в системата и да постави под контрол медиите. Обсаден е от критици заради отхвърлянето на либералната демокрация и одобрението му на лидери като президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Догодина му предстоят парламентарни избори и опозицията обяснява антиевропейската му и антиимигрантска реторика като начин да мобилизира и консолидира подкрепата за себе си и дясноцентристката си партия Фидес. 

Договорът на ЕС не задължава държавите членки да приемат на територията си мигранти, каза Орбан в днешния дебат.

„Смятаме, че имаме правото да решаваме с кого да живеем“, каза той.

Унгария и Словакия оспорват в съда схемите за преразпределяне на 160 000 нелегални мигранти с право на международна закрила от Гърция и Италия в 23 други държави на ЕС.

Унгарската визия за Европа се основава на силните национални държави, а не на силните европейски институции, каза Орбан, защитавайки допитване до гражданите под наслова „Да спрем Брюксел“.

Той посочи, че крамолният закон за висшето образование цели да въведе общи правила и прозрачност за 28 университети в Унгария и да премахне необосновани привилегии. Не спести остри думи за Сорос:

„Той разруши живота на милиони европейци със своите (финансови – б.р.) спекулации... Той е открит враг на еврото“.

Унгарците имат право да знаят кой финансира и „с чий глас говорят“ неправителствените организации получаващи финансиране от чужбина, каза премиерът.

Манфред Вебер, лидер на групата на Европейската народна партия (ЕНП), където членува Фидес, не му спести критиката за закона за висшето образовние, но защити искането му за повече прозрачност на неправителствените организации и се оплака, че Европейският парламент не съди толкова строго леви национални лидери, когота те нарушават принципи ценности в ЕС .

Сред европейските християндемократи се надигат гласове за изключване на Фидес от ЕНП и се очаква въпросът да бъде на масата непосредствено преди извънредна среща на върха на ЕС в събота.

„Опитвате се да настроите ЕНП срещу Унгария. Това е стара комунистическа тактика. Опитвате се да нарежете ЕНП като салам“, каза Орбан, призовавайки партньорите от европейското си семейство да не се поддават на такива внушения.

„Вие захвърлихте демократичните си принципи и сам казвате, че не искате либерална демокрация, а искате да създадете нелиберална държава“, каза на Орбан лидерът на либералите Ги Верхофстад.

„Списъкът е дълъг – тормозите неправителствените организации, гоните независимите медии, строите стени, говорите за възстановяване на смъртното наказание в страната ви, макар това да е невъзможно според нашите договори и сега решихте да затворите университет - добави той. - Въпросът ми към вас е: Докъде ще стигнете? Какво следва? Ще горите книги на площад „Лайош Кошут“ пред парламента ли?“

„Когато ви гледам, виждам модел на старата комунистическа Унгария – икономически протекционизъм, краен национализъм, възход на нелибералната държава...Виждате навсякъде врагове на унгарската държава... Все едно Сталин или Брежнев са се върнали в Унгария, пак е времето на параноята, не е достатъчно да имаш мнозинство в демокрацията, трябва да ги гоните, щом са на друго мнение“, каза Верхофстад.

Той обвини Орбан, че нарушава всички принципи на ЕС, но за разлика от откритите евроскептици, декларира лоялност и остава в него заради финансовата помощ.

В разгорещено изказване лидерът на Социалистите и демократите Джани Питела призова Европейската комисия „да отиде докрай“ в случая с Унгария, „без да изключва нито един инструмент“, дори неприлаганата досега процедурата за лишаване на държава-членка от право на глас в Европейския съвет и в Съвета на ЕС.

„Председателю Орбан, вие знаете, че лъжете. Европейския парламент не защитава интересите на един американски финансист, а на младите унгарски студенти - каза Питела. - Не сме слепи, не можем да не видим какво става в Унгария по темата за свободата на медиите, на неправителствените организации".

Той разкритикува унгарския премиер за отказа на страната му да приеме квотата си от 1 294 бежанци и попита Вебер как може ЕНП още да търпи Орбан в редиците си.

Единствените солидаризирали се изцяло с Орбан бяха лидерите на британските еврофоби Найджъл Фараж, на италианската националистическа и антиевропейска „Северна лига“ Матео Салвини и гръцкият евродепутат Елефтериос Синадинос от фашизоидната партия „Златна зора“.

„Вие бяхте достатъчно смел да свикате референдум за мигрантските квоти - каза Фараж. - Със сигурност логиката изисква сега да дадете на унгарския народ референдум за това дали да остане част от ЕС и, кой знае, може да дойдете и да се порадвате на клуба на Брекзит“.

„Господин Орбан, от името на Северната лига, от името на милиони италианци, ви благодаря за това, което правите и ще направите, за да се съпротивлявате на диктата на съветския Европейски съюз. Да живее свободата! Да живее Унгария!“, заяви Салвини, който сравни Сорос и европейските регулации с танковете, които Москва изпрати през 1956 г., за да смажат унгарското въстание срещу съветския режим.

Какво тревожи Европа?  

Комисията публикува днес опровержение на твърдения в допитване под наслова „Да спрем Брюксел“, което правителството на Орбан започна, разпространявайки по пощата въпросник с шест точки за част от европейските политики.

Въпросите според Комисията се основават на фалшиви твърдения като например „Брюксел ни принуждава да премахнем намаляването на цените на комуналните услуги“, „Брюксел атакува мерките за откриване на работни места“ и „“Нелегалните имигранти, отправящи се към Унгария са окуражавани да вършат беззакония не само от трафикантите на хора, но и от някои международни организации“.

Тимерманс заяви, че въпросникът противоречи на декларация на 27 държави членки на ЕС за единство и вярност към принципите и ценностите му, която Орбан подписа на 25 март т.г. в Рим заедно с останалите държавни и правителствени ръководители.

Случаите, които Комисията ще разгледа отблизо, включват и законопроект за неправителствените организации, задължаващ ги да се регистрират като чуждестранни лица, ако годишно получават повече от 23 300 евро в дарения от чужбина.

Комисията има възражения и срещу закон, който позволява на властите да задържат възрастните търсещи убежище в Унгария в затворени лагери край границата. Той обявява молбите им за недопустими, ако са влезли от трета сигурна страна, например Сърбия, задължава ги да платят за престоя си в унгарски лагер и съкращава до три дни времето им да обжалват решенията на властите.

Тимерманс каза, че Брюксел ще се върне и към открити за него въпроси като дискриминация срещу ромите в Унгария и защитата на работещите бременни жени.