"Нека спрем с тези птичи определения."

Така вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева отговори на въпрос дали приема за себе си определението "ястреб" по отношение на Русия. Пред бТВ Захариева заяви, че "отношенията между България и Русия не са въпрос на двустранни отношения, а са въпрос на ЕС и Русия".

"Разбира се, че ще бъдем прагматични в отношенията с Русия. Имаме интереси в икономиката, туризма, трайна историческа връзка, културата, образованието. Прагматична политика при спаазване на общата европейска политика", обобщи Захариева.

Коментирайки темата за отношенията с Турция, тя се обяви за добросъседство с всички съседни държави. Захариева призна, че по време на предизборната кампания е имало опит за намеса на Анкара в нашите вътрешни работи. Според нея обаче МВнР тогава е реагирало адекватно.

"След като съм приела позициите, означава, че се чувствам подготвена. Доста беше голямо напрежението, когато станах министър на правосъдието. Европейската комисия оцени, че тази 1 година е била най-интензивна", каза още Захариева.

Тя допълни, че сега се чувства по-подготвена, защото е била 4 години в президенството като началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев, а това е мястото, където се прави външната политика.

"Разчитам и на професионалната дипломация в министерството. Министрите са политически лица, добре е да имат експертиза", каза Захариева.

По отношение на това, че е и вицепремиер за правосъдната реформа, тя коментира, че по този начин се дава знак, че това е един от най-важните приоритети за правителството. Според Захариева Даниел Митов е бил добър външен министър.

Вицепремиерът коментира и т.нар. ЦУМ гейт. Според Захариева този скандал е знак, че в съдебната система има странни случки и напрежение. Тя обаче смята, че бизнесменът Сашо Дончев е преекспонирал темата, а ВСС се занимава със скандали вместо с реформата.

"Не мисля, че има пречка главният прокурор да се вижда с граждани, щеше да е по-добре да е в неговия кабинет, но той даде обяснение и не мисля, че каза, че има какво да крие", каза Захариева.