Продукция на „Кой се страхува от Вирджиния Улф?“ е пропаднала, след като наследниците на Едуард Олби са отказали да допуснат чернокож актьор да е в една от ключовите роли, предава „Гардиън“.

Режисьорът Майкъл Стрийтър, който е работил по спектакъла с театър в Орегон, САЩ, е смятал тъмнокож артист да изиграе Ник, но впоследствие написа във Фейсбук, че е „бесен и втрещен“, след като правата за постановката са му били отказани.

„Наследниците на Едуард Олби трябва да влязат в XXI век – написа Стрийтър. – Има и валидни аргументи Ник да не е тъмнокож. Вярвам, че позитивите при това решение натежават над негативите. Наследниците не се съгласиха.“

В документ, изпратен от представител на наследниците, се посочва, че Стрийт е бил и в „грозно нарушение на стандартните споразумение“, тъй като е рекламирал спектакъла си преди изначално да получи права за поставянето на пиесата. Но се обяснява и защо тъмнокож актьор не би бил подходящ за ролята.

„Важно е да се отбележи, че г-н Олби пише Ник като европеиден тип, чиито руса коса и сини очи често се появяват в пиесата, дори загатвайки евентуални симпатии на Ник към арийската расова идеология на нацистите. Освен това, самият г-н Олби многократно е казвал, след като са го питали за нетрадиционен кастинг в постановки на „Кой се страхува от Вирджиния Улф?“, че смесен брак би бил обект на одумване в разговорите по времето, мястото и обстоятелствата, в които пиесата е ситуирана и изрично зададена от текстовите препратки – през 60-те години на ХХ век.“

По време на задочния спор Стрийтър аргументира идеята си с това, че чернокож актьор като Ник би добавил дълбочина към пиесата. Той потвърди в социалната мрежа и че ще получи правата за текста само ако преизбере артист с бял цвят на кожата.

Докато беше жив, Едуард Олби също чрез съдебни действия предотврати двата водещи персонажи в пиесата да бъдат представени като хомосексуални мъже. Но през 2003 г. на Шекспировия фестивал в Орегон афроамериканка изигра Марта в „Кой се страхува от Вирджиния Улф?“, а в момента номинираната за Оскар мулатка Софи Оконедо играе в „Козата“ в Лондон, отново по драматурга.

„Не поставям под въпрос мотивите на онези, които са взели решението – добавя Стрийтър. – Според мен те са уверени, че са верни на желанията на Едуард Олби. Но се надявах, че негативните му аспекти са умрели с него.“

Площад Славейков