След разправата с неправителствените организации дойде редът и на театрите и културните дейци в Русия.

Тези притеснения се ширят в артистичните среди в страната, пише в. "Ню Йорк таймс".

Повод е обискът в знаменития Московски художествен театър „Гогол“, преобразуван днес в „Гогол център". Акцията бе извършена вечерта на 23 май. Задържан бе художественият ръководител - режисьорът Кирил Серебренников.

Сградата бе блокирана и репетиращите актьори бяха принудени да останат в нея почти до полунощ. По време на акцията им конфискуваха мобилните телефони.

Обискирано бе и жилището на Серебренников. Режисьорът бе освободен късно вечерта след неколкочасов разпит.

Оказа се, че акцията е във връзка с дейността на "Седмо студио" - театрална трупа, създадена от Серебренников през 2012 г. и ръководена от него до 2014 г. Следователите съобщиха, че неназовани лица присвоили 300 милиона рубли, или 3,5 милиона долара, които държавата отделила за трупата. Арестувани са бившият й административен директор Юрий Итин и бившата главна счетоводителка Нина Масляева.

Случващото се сериозно притесни водещите културни дейци в Русия и ги принуди да се обединят около Серебренников, отбелязва "Ню Йорк таймс". Те се опасяват, че обиските могат да се окажат сигнал за потискането на артистичната свобода.

Чрез следствените действия се отправя предупреждение към прекалено независимите представители на творческата интелигенция за възможните последици от такова поведение. Именно затова на мушката е знакова фигура като Кирил Серебренников. Той постоянно участва в протестни акции, подписва открити писма, открито се изказва в подкрепа на хора, които според него са несправедливо преследвани и обиждани.

Самият "Гогол център" се явява нещо като символ на свободомислието в руските артистични среди.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова случващото се да не бъде политизирано. Просто ставало дума за подозрения за кражби, при това никой не е казал, че е заподозрян самият Серебренников.

Режисьорът обаче е известен противник на властите. Той участва в протестите през 2011 г. срещу фалшифицираните според опозицията парламентарни избори. А след като Думата прие затягането на мерките срещу митингите, Серебренников заяви, че един свободен човек не може да изпълнява абсурдни и фашистки команди, противоречащи на конституцията. И обвинява държавните телевизии в лъжа, манипулация и пропаганда.

Скандалите с театъра

Сградата на "Гогол център".

Скандалите с "Гогол център" не са от вчера. Още през март 2013 г. Главното управление за противодействие на екстремизма към руското МВР поиска видеозапис от спектакъла "Бандити" по пиеса, написана от Серебренников съвместно с писателя Захар Прилепин. В отговор режисьорът заяви, че не разполага със запис и посъветва следователите да си купят билети за постановката.

4 месеца по-късно Серебренников бе принуден да дава показания за играната 6 години по-рано пиеса "Човекът възглавница" на Мартин Макдона, тъй като там имало педофилски сцени.

Освен това постоянно се съобщава, че "Гогол център" е останал без пари и е пред фалит.