Това бе очаквано и предизвестено - днес националният селекционер на волейболните национали Камило Плачи хвърли оставка. Смяната му бе обсъждана още преди месец, а след това слабото представяне в Световната лига продължи. "Лъвовете" имат само една победа и девет загуби, с което рискуват дори отпадане от най-комерсиалния турнир за следващата година. А предстои и световно първенство - най-важното състезание за 2014-а.

В събота и неделя са последните мачове от Лигата - срещу Русия в зала "Арена Армеец", а начело на състава ще бъде Найден Найденов. Поне към момента треньорът, с който волейболистите станаха четвърти на олимпиадата в Лондон, е временен вариант. Нов треньор ще бъде назначен след двубоите с руснаците и с него ще стартира подготовката за мондиала в Полша.

Още миналия месец като основни фаворити за поста на Плачи се споменаваха двама големи в родния волейбол - Пламен Константинов и Мартин Стоев. Естествено в играта е също Найден Найденов, защото има опит. Мартин Стоев е треньор румънския "Томис" (Констанца). Той бе селекционер на националния в периода 2005-2008 г. Напусна след петото място на олимпиадата в Пекин. Счита се, че неговата кандидатура е най-сериозна.

Константинов е наставник на руския Губерния. Той официално обяви неотдавна, че не би се съгласил да води преговори зад гърба на Плачи. "Ако вече прецени, че не може да се справи и подаде оставка, това е друго", открехна вратата легендата на родния волейбол. От триото той единствен не е бил начело на отбора, което не значи, че работата ще му е чужда - познава отлично играчите, обстановката, предизвикателствата...

В пасианса е намесено и името на Матей Казийски, който не играе за България вече повече от две години. Твърди се, че шефовете на федерацията отново ще пробват да върнат самоотлъчилия се ас. Картата "Казийски" може да се разиграе и при преговорите с бъдещия треньор.