Неформалната коалиция от четири арабски държави, водена от Саудитска Арабия, отмени 13-те си изисквания към Катар, съобщи Би Би Си.

Преди дни "Вашингтон пост" изнесе данни, които разкриват, че Обединените арабски емирства стоят зад хакерска атака срещу катарски правителствени сайтове, както и медията "Ал Джазира". Според източници на изданието, кибер атаката е създала фалшиви новини и изявления, които бяха в основата на разразилата се дипломатическа криза в Персийския залив.

На този фон, представители на Саудитска арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн заявиха пред репортери, че страните им снемат списъка с 13 изисквания, отправени към Доха.

Въпреки това, държавите ще настояват за съблюдаването на 6 принципа от страна на Катар, които обаче не са толкова конкретни. Те включват задължения, свързани с борбата с тероризма, както и преустановяване на "актовете на провокация" от страна на властите в Доха. 

Така едно от най-проблематичните искания в ултиматума, което изискваше спирането на "Ал Джазира", вече не е на дневен ред. 

"Ако спирането на призивите към насилие и речта на омразата може да стане без забраната на "Ал Джазира", ние нямаме проблем с това", заяви постоянният представител на Саудитска арабия в ООН Абдула ал Муалими.

Към момента, липсва официална позиция на катарските власти по въпроса за новото решение на коалицията. 

Наложената през юни блокада по въздух, суша и вода над малкото емирство носи сериозни проблеми на страната, която се нуждае от вносни стоки, за да задоволи най-базовите нужди на населението си.