Великобритания иска ново споразумение с Европейския съюз, което да гарантира свободния обмен на лични данни след "Брекзит". В поредната си позиция британското правителство изтъква, че законодателството на страната за защита на информацията съответства на европейското и това ще позволи продължаване на обмена. 

В серията документи, представящи целите на Великобритания в преговорите за напускане на Европейския съюз, кабинетът посочва, че Лондон е играл важна роля в определянето на правилата на ЕС за защита на личните данни и че ще напусне блока, спазвайки тези правила.

"Потоците от данни между Обединеното кралство и Европейския съюз имат ключово значение за нашия споделен икономически просперитет, както и за по-широко сътрудничество, включително между силите на реда", се казва в позицията на кабинета.

"Поради това е много важно в рамката на бъдещото партньорство между Обединеното кралство и ЕС да се споразумеем за продължаване на откритата размяна на данни, въз основа на взаимно доверие в нашите норми и изисквания за защита на данните." 

Свободният обмен на лични данни и ключов за органите на реда при разследвания за тероризъм и организирана престъпност. Освен това много британски компании разчитат на свободния достъп до данни в ЕС.

Правителството изтъква, че британското законодателство в сферата на защитата на личните данни ще бъде съобразено с европейското в момента на излизането от ЕС през март 2019 г. и че тези законодателства ще бъдат на практика идентични. Това дава възможност Съюза да признава правилата за защита на личната инфомация във Великобритания, което да позволи продължаване на свободния обмен.

"Това ще помогне на бизнеса, който трябва да може да планира бъдещето си. Предприемачите трябва да имат представа какви ще бъдат законите", коментира правният експерт Карън Маккула.

Кабинетът на Тереза Мей предлага също информационният комисар на Великобритания да има думата в преговорите за европейски регулации.

"Има притеснения, че Великобритания ще загуби влиянието си, ако не е на масата за преговори, ако не може да оформа бъдещите закони", коментира Карън Маккула.

По-рано този месец Великобритания потвърди, че ще прилага приетите през 2016 г. Обща регламент за защита на личните данни и Директива за защита на личните данните, въпреки че излиза от ЕС. Двете споразумения ще влязат в сила през май 2018 г. - преди излизането на Вликобритания от ЕС. Новите правила дават повече права на гражданите, които ще могат да упражняват повече контрол върху личните си данни, използвани от частни организации и органите на реда.

Всички членки на Европейската икономическа общност (ЕИО) са част от споразуменията, което гарантира свободния обмен на информация между тях.

Европейската комисия решава дали правилата в страните, които не членуват в ЕИО, съответстват на регулациите. Тя ще трябва да прецени дали Великобритания отговаря на изискванията за защита на личните данни и не е ясно дали такова решение ще бъде взето бързо след "Брекзит".

В поредица официални позиции, разкриващи визията за отношенията с ЕС след март 2019 г., британското правителство предложи временен митнически съюз след "Брекзит" и варианти за бъдещи търговски отношения със зоната за свободна търговия. Великобритания заяви също, че не иска гранични пунктове с Ирландия и поиска запазване на пакта за свободно пътуване между двете страни. Лондон поиска също британските фирми, които отговарят на стандартите на Европейския съюз, да продължат да продават продуктите си на общия пазар без допълнителни проверки и такси след "Брекзит". Страната ще е съгласува законодателството си с европейското след излизането си от Съюза, за да гарантира сигурността на бизнеса и предложи варианти за разрешаване на споровете си с ЕС, при които Европейският съд в Люксембург да не е главен арбитър.

Следващата седмица започва третият кръг преговори за излизане на страната от ЕС.