Незавършените книги на сър Тери Пратчет бяха унищожени с парен валяк съгласно волята на покойния писател. Харддискът, на който са били текстовете, бе прегазен на панаира „Грейт Дорсет Стийм“ дни преди откриването на изложба, посветена на живота и работата на автора, предава „Гардиън“.

Пратчет, прочут със сатиричната си поредица от Света на Диска, почина през март 2015 г. след продължителна битка с болестта на Алцхаймер. След смъртта му Нил Геймън, дългогодишен негов приятел и колега, заяви пред „Таймс“, че Пратчет пожелал „всичко, по което е работил непосредствено преди смъртта си, да бъде отнесено заедно с компютрите му, да се сложи на средата на пътя и да го прегази валяк“.

В петък Роб Уилкинс, който ръководи наследството на Пратчет, написа в туитър, че „предстои да изпълни задължението си към Тери“. Съобщението бе придружено със снимка на харддиска. Малко по-късно дойде и следващ туит – на който устройството вече е на парчета.

Хронология на унищожението.

Сега артефактът ще бъде показан в голяма изложба, която се открива на 16 септември в музея „Солсбъри“. „Тери Пратчет: Неговият живот“ ще може да се види от 16 септември до 13 януари догодина.

Автор на повече от 70 романа, Пратчет бе диагностициран с болестта през 2007 г. Той бе активен застъпник на евтаназията – сред дейностите му по темата беше лекцията „Ръкостискане със смъртта“ от 2010 г., както и документалният филм на Би Би Си „Тери Пратчет: избор да умреш“.

Пратчет пишеше и издаваше активно до смъртта си през 2015 г., към края на живота си с помощта на съавтори. Посмъртно бяха публикувани две книги – „Дългата земя“ (със Стив Бакстър) и „Короната на овчаря“, последната история от Света на Диска.

"Площад Славейков"