Главният прокурор на Руската федерация Юрий Чайка ще бъде гост на българския си колега Сотир Цацаров. Визитата ще се случи през идната седмица.

Във ВКП текат приготовления за посрещането на обвинител № 1 на Русия.

Според "Терминал 3" визитата е още в понеделник. Засега официално съобщение от българскатна прокуратура няма.

През лятото Цацаров бе гост на руския главен прокурор и сегашната визита вероятно е връщане на жеста.

Чайка е споменаван като един от най-овластените хора от близкия кръг на Владимир Путин. Според медии той е основен двигател за преследване на опозицията и враговете на дълговечния президент.

Юрий Чайка е основнен заподозрян в американското разследване за намесата на Русия в американските избори.

Ведомството на Чайка надеждно гарантираше всички необходими репресии и същевременно старателно си затваряше очите при разобличаването на мъченията и убийствата на затворници, при антиконституционните гонения срещу опозицията и инакомислещите в Русия.

Преди две години, когато Путин обяви курс към нормализиране, а най-вече преди година, когато започна политиката на "опека над бизнеса" (принуди го бремето на санкциите), Чайка провъзгласи като приоритет на ведомството защитата на дребния бизнес от необосновани проверки и изнудване. Така "опричният", т.е. антипредприемаческият етап на путинизма окончателно завърши.

Алексей Навални и неговият Фонд за борба с корупцията (ФБК) направиха цял филм за бизнеса и корупционните и картелни връзки на синовете на Чайка. Той обаче не предизвика абсолютно никакъв обществен резонанс в Русия. Обществото не възприемаше главния прокурор като оперен злодей и сметна злоупотребите на синовете му за съвсем умерени.