Българският финансов министър Владислав Горанов заедно с още девет негови европейски колеги е подписал писмо, което призовава ЕС да обложи с данък дигитални гиганти като "Гугъл", "Амазон" и "Фейсбук, пише "Политико". 

Министрите искат тези международни компании да започнат да плащат данъци във всички страни, където правят бизнес, а не само в дестинации с облекчени условия, където те базират филиалите си.

Дискусията се водй на неформален съвет в естонската столица Талин. Министрите решиха да се върнат към нея на редовен съвет през декември, защото за промяна на данъчни правила в ЕС е необходимо общо съгласие.

Инициатор за създаването на такъв данък е Франция, която получи подкрепата на Германия, Италия и Испания. След тях подписи под писмото поставиха Австрия, България, Гърция, Португалия, Румъния и Словения. 

"Не бива повече да приемаме тези компании да правят бизнес в Европа, докато плащат минимални суми на нашите данъчни съкровищници", пише в писмото.

Докато изразяват подкрепа за законодателна инициатива на Комисията за обща консолидирана данъчна основа за мултинационалните интернет компании опериращи в ЕС, министрите я призовават да проучи законовите възможности за въвеждане на "изравнителен данък" върху техния ооборт. Приходите от него би трябвало да се равняват на онова, което те биха плащали като корпоративен данък в държавите, където действат, пишат министрите.

Министрите на финансите на Люксембург и Дания Пием Граменя и Кристиан Йенсен са изразили резерви към идеята, защото тя би означавала да се преустрои действала столетия данъчна система, която облага пебалбата, а не оборота и да се увеличат цените за европейските потребители, подтиквайки ги да ползват китайски или американски заместители.

Комисията в лицето на заместник-председателя й Валдис Домбровскис обеща да излезе с варианти на решение идната пролет след декемврийския съвет на финансовите министри.