Ремонтът на НДК ще струва 24 млн. лв., 4,5 млн. лв. отиват за техника, а 12 млн. лв. ще осигурят сигурността за европредседателството, но парите не стигат, за да се направи както трябва. Това заяви министърът на културата Боил Банев в ефира на Нова ТВ. Това са общо над 40 млн. лв., уточни той.

"Парите не достигат за някои неща, те няма да се усетят за делегатите и от хората, но за самото НДК беше добре да се свършат. На мен парите не ми достигат да го направя така, както трябва", заяви министърът.

Какви са точно тези неща Банов отказа да уточни.

Но поясни, че е имало един проект, но и "допълнително вече има изисквания на Европейската комисия, които дават насоки за допълнително възлагане, за да се извърши всичко така, както трябва да е да се извърши всичко."

"Не можем по това допълнително възлагане да извършим всичко така, както се иска."

Добрата новина е, че след 15 ноември почва тестването на техниката, т.е. се очаква ремонтните дейности да са приключили. И че няма вече изненади и нужда от още пари. Проблем е, че се ремонтират още плочките пред НДК.

Банов каза още, че отдавна не се е чувал с бившия директор на Дворец Мирослав Боршош, който бе свален от поста, възстановен от премиера Борисов и след два дни отново напуснал, този път по собствено желание. Не виждам ход назад от ситуацията, заяви министърът.

Той коментира и случая с "Къщата на ягодите" на софийската ул. "Сан Стефано" 6, която се разпада.

"Тази сграда има проект за пълно, ново изграждане. Дали трябва да се разруши и изгради 1 към 1, или да бъде реставрирана, това е въпросът", каза Банов. "Логиката да пазиш нещо е да го пазиш в автентичния му вид, въпроъст е дали навсякъде е възможно."

Министърът обяви и че случая с директора на музея на Иван Вазов в Сопот, уволнен изненадващо от кмета на града. Това предизвика недоволството на местните, които днес излизат на протестен митинг.

"Има някакви търкания между директора и кмета. Този директор е високо ниво специалист, изненадващо е това, отвсякъде прилича на лична саморазправа, аз не мога да го спра, но препоръчвам на кметовете да не правят такива неща. Когато се прави нещо, което е ръба на закона, се дава лош пример", заяви той.

Според него съдът ще възстанови директора без проблем. Той добави и че се радва, че обществените механизми - реакцията на местните в случая - помага на справедливостта.