Година след като шведската академия шокира света с избора на Боб Дилън за нобелов лауреат по литература, журито е готово да обяви тазгодишния носител на високата чест. От Академията, която се състои от 18 шведски граждани, избрани с тайно гласуване за цял живот, разкриха, че нобеловият лауреат за литература ще бъде обявен на 5 октомври, съобщава „Гардиън“. Бъдещият победител, който трябва да получи гласовете на повече от половината от членовете на Академията, се избира между около 350 предложения, направени от литературни експерти и предишни лауреати на Нобеловата награда от цял ​​свят.

Целта на отличието е да почете волята на Алфред Нобел да възнагради „човека, създал най-изявените творби в областта на литературата в идеалната посока“. Финансовата равностойност на наградата, връчена от 1901 г. насам на 113 писатели от цял свят, 28 от тях писали на английски, 77 в проза – е 9 милиона шведски крони (около 938 хиляди евро).

Миналогодишният избор – авторът и изпълнител на песни Боб Дилън – се оказа доста спорен, особено когато Дилън първоначално не призна своята победа, за което той бе наречен „невъзпитан и арогантен“ от члена на Академията Пер Вастберг – а след това не присъства на церемонията по награждаването. Дилън получи наградата си на частна церемония месеци по-късно и представи нобеловата реч – единственото условие за получаването на финансовата част – в последния момент преди изтичането на крайния срок. По-късно се появи слух, че Дилън, избран „за създаването на нова поетична образност във великата американска песенна традиция“, е написал речта си чрез уебсайта Spark Notes.

Тази година, въпреки че букмейкърската фирма „Унибет“ предлага коефициенти за носители на наградата за всички – от Джордж Р. Мартин до Кание Уест, се очаква Академията да направи за по-сигурен избор. В британската букмейкърска къща „Ладброкс“, която миналата година установи, че в 91% от случаите евентуалният лауреат има коефициент от 10/1 или по-малко, когато залозите бяха прекратени, с най-добри шансове се оказаха многогодишните претенденти Нгуги уа Тионго от Кения с 4/1 и японецът Харуки Мураками с 5/1. Последният чернокож писател, спечелил Нобелова награда, е американската романистка Тони Морисън през 1993 г., а последният черен победител от Африка е Уол Сойинка през 1986 г.

Канадската писателка Маргарет Атууд, подкрепена от успеха на неотдавнашната телевизионна адаптация на „Слугинята“, е на трето място в „Ладброкс“ с 6/1, а четвърти е южнокорейският поет Ко Он с 8/1. Други имена на харесвани претенденти са израелският писател Амос Оз, италианският автор и преводач Клаудио Магрис и испанският писател Хавиер Мариас.

"Площад Славейков"