"Резултатът от изборите за РБ изисква известна доза смирение и преоценка. Да се правиш, че нищо не се е случило и да излизаш с бодряшки позиции как лошите са лоши, пък ние сме добри не ми е в стила и не считам, че е политика. Аз мисля, че политиците, а и аз и колегите ми в Реформаторския блок представляваме 100 000 души, не трябва да бъдат коментатоори на нечии действия и на събитията, а да казват какъв е различният и по-добър дневен ред на държавата".

Така бившият здравен министър и представител на РБ Петър Москов отговори в интервю за бТВ защо в сайта на РБ най-прясната новина е от април 2017 г. По думите на Москов обаче обединението между СДС, ДБГ и останалите формации функционира и заседава редовно. И защитава интереса на избирателите, дали гласа си за него на последния вот. 

"Аз съм убеден, че градската реформаторска десница е по-добрата десница и неприсъствието й в парламента е лошо за държавата, но разговорът за грешките и за бъдещето минава не през разговор за технология, а през разговор за програма и идеология. И цели. Тоест - да казваш какво си, а не защо са лоши другите", продължи Москов.

Повтореният два пъти намек вероятно се отнася за политическите активности и общите декларации на ДСБ, "Да, България" и още няколко формации, сред които е и БЗНС - официално част от Реформаторския блок, но Москов не ги назова. 

Според Москов всеки от политиците вдясно е направил своите грешки и затова е нужно смирение. Бившият министър твърди, че програмата на блока е най-добрият политически продукт и към момента, а създаването на самия РБ е било "възможност да се сложи начало на общност"

"Това, че много от нас решиха, че могат да раздробят тази общност на групи, на които групи да бъдат лидери и които да се превърнат в тяхна преторианска гвардия беше грешка. Обратният процес ще бъде труден и дълъг. Но той трябва да бъде извървян. На основа на програма и възможност за единодействия", каза още Москов.

Той призна са своя грешка това, че когато с Йонко Грозев (бивш член на ръководството на ДБГ - б.р.) двамата градили РБ, обединили много хора на принципа "срещу кого сме" - тогава това били Орешарски и Пеевски. "Това е задължителна, но недостатъчна причина, за да можеш да търсиш политическо доверие", смята бившият министър.

Москов заяви, че в РБ не е имало разделение на "за" и "против" ГЕРБ, а обединението е било на база да обща визия за политика, с която се е явило на избори. "Правили сме го зедно с ГЕРБ, защото такава е била конфигурацията и сме постигнали коалиционно споразумение". 

"Аз съм против политиката "срещу", каза той на въпрос за позицията на новоизбрания лидер на ДБГ Димитър Делчев, който призова за коалиция "антиГЕРБ" за местните избори през 2019 г. Москов обаче каза, че Делчев е прав за едно - че кадровата политика на ГЕРБ по места е лоша, а следващите избори ще са местните и от тази гледна точка - ако хората не харесват управлението по места, то ще се търси решение, различно от управлението на ГЕРБ.

Петър Москов коментира и ситуацията с ултиматума от Валери Симеонов към медиите и обвиненията в заплахи срещу журналисти от страна на властта.  

"До момента ситуацията не среща политически отговор. Политическият отговор за това кой и защо управлява медии може да дойде чрез законодателни промени и РБ ще изиска това от управляващото мнозинство. Първо - яснота за собствеността на медиите до физически собственик. Второ - яснота за финансовите потоци от реклама към медиите и разширени правомощия на СЕМ и трето - яснота кой как и защо прави пипълметричните изследвания за телевизиите. Тези три неща трябва да се случат, за да е ясно има ли журналист, който лош собственик е притиснал за притисне народен представител защото е противник на собственика или пък народен представител си позволява грозно поведение спрямо журналист, защото той е фактически собственик на дадената медия". 

Москов заяви още, че след като гражданите са се успокоили и за историята с уран във водата в Хасково, и за ваксините, за които срещу него тече дело, той самият ще даде под съд хората, които са го оклеветили. В това число и депутатката от БСП Елена Йончева - заради първия казус - с водата. 

„Дълговете на болниците са системен проблем и решението е политическо – НЗОК трябва да сключва договори избирателно, а не с всяка болница, която се пръкне. В момента няма политическа воля, има лобизъм”, каза още бившият здравен министър. 

Той призова още държавата да влезе и в ролята си на собственик на болници и да започне да ги ремонтира, както ремонтира републиканските пътища, вместо за такива дейности да се плаща с пари от здравни вноски. Москов повтори и тезата си, че държавните и общинските болници не трябва да са търговски дружества.