За пореден път представители на ДПС и "Обединени патриоти" си размениха остри реплики в пленарната зала на парламента. Повод за това станаха промените в Закона за гражданската регистрация, внесени от ДПС. С тях се предлагаше да се заличат от гражданските регистри насилствено наложените български имена на турците, по време на т. нар. Възродителен процес през 80-те години. Промените бяха отхвърлени, но предизвикаха разгорещени дебати.

Пръв думата взе депутатът от "Обединени патриоти" Павел Шопов. Той заяви, че събитията по времето на Възродителния процес трябва да се разглеждат в контекста на терористичните актове, които тогава са били извършвани от различни турски организации.

"Вие сте позор за парламентаризма и политическия елит на България, вие сте камък на шията, който ще потопи ГЕРБ. Понеже днес е ден на будителите ще цитирам Ботев: Вий, вий сте идиоти.

С тези думи депутатът от ДПС Велислава Кръстева репликира Шопов.

"Изказването към мен бяха думи на една еничарка", отговори ѝ Шопов.

Изказването на Кръстева провокира и проф. Станислав Станилов, депутат от "патриотите".

"Аз не мразя турците, вие създавате този език на омразата. Спрете да ревете насреща ми като диваци", каза Станилов.

Основният аргумент на ДПС е, че и досега български граждани, на които насилствено са били наложени други имена, трябва да ги декларират пред администрацията. Противниците на промените пък смятат, че ако се заличат всички български имена, възприети по време на т.нар. Възродителен процес, ще се навреди на хора, които са си ги запазили.

Депутатите обаче приеха промяна в закона, с която се даде възможност за вписване на бащино име в акта за раждане на български деца, родени извън страната. Промяната се налага, тъй като според досегашната практика тези деца се записват в регистъра на населението само със собствено и фамилно име. Бащиното име обаче е част от българската именна система.