Двеминутно изказване пред германския Бундестаг на руски гимназист стана причина в родината му да се разгърне мощна кампания срещу него, придружена със заплахи за разправа.

На 19 ноември в долната камара на федералния парламент в Берлин пристигнала група ученици от горните класове на гимназия в сибирския град Новий Уренгой. Посещението било по повод Деня на паметта и скръбта в Германия заради невинно загиналите във войните. Там имало и германски ученици.

 

 

Руските гимназисти участвали в проект за загинали войници от Вермахта в СССР. Когато на трибуната излязъл Николай Десятниченко, той разказал за съдбата на ефрейтор Георг Йохан Рау. Германецът  оцелял в сталинградската битка, но бил пленен и починал при нечовешки условия в съветски концлагер през 1943 г.

В краткото си изказване пред Бундестага тийнейджърът споделил, че бил трогнат от историята на Рау. Според него войникът загинал без вина, тъй като бил сред тези германци, които не желаели да воюват, а да живеят мирно, поради което изпитвали огромни трудности. И се позовал на разкази на прадядо си, който бил съветски ветеран от войната.

От клипа е видно, че в парламентарната зала се намира и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Изказването на Десятниченко обаче предизвика истинска буря в определени кръгове, след като бе разпространено в YouTube. Най-вече заради думите "невинно загинали" по адрес на германските войници.

С въпроса се захванаха дори в Комитета по международните работи на Съвета на федерациите - горната камара на руския парламент. Комитетът в момента изготвя "черна книга" за намесата в руската политика. Сенатори поискаха да бъде проверена учебната програма в гимназията, в която учи тийнейджърът.

А някои дори видяха в това словосъчетание публично оправдание на нацизма. Най-различни активисти се обърнаха към Генералната прокуратура, Федералната служба за сигурност (ФСБ) и президентската администрация.

"Такива работи трябва да се пресичат в зародиш", заяви Елена Кукушкина - депутат от компартията в Ямало-Ненецкия автономен окръг, където се намира Новий Уренгой.

Тя поиска прокуратурата да изясни кой е ръководил проекта, по който учениците са работили.

"Ще стигнем дотам, че да преразгледаме резултатите от Великата Отечествена война", изтъкна Кукушкина.

(В СССР този период започва чак на 22 юни 1941 г. с нападението на нацистка Германия. Дотогава двете тоталитарни държави са съюзници, заедно унищожават Полша и си поделят Европа. - б.р.)

Сенаторът Олег Морозов настоя да се изясни как организаторите на пътуването са успели да уредят ученици да говорят пред Бундестага.

А според военния писател и историк от тази трибуна трябвало да се говори за зверствата на германците на окупираните територии. И там трябвало да говорят изследователи, не ученици, особено от райони, които не са помирисали война.

Само кметът на Новий Уренгой се осмели да защити Николай Десятниченко. Градоначалникът Иван Костогриз изтъкна, че гимназистът просто споделил откритието си, че не всички германци искали да воюват. И отбелязал, че незнайно защо от клипа били изрязани последните думи на тийнейджъра, които били следните:

"Аз искрено се надявам, че в целия свят ще възтържествува здравият разум и светът никога повече няма да види войни."

След руснаците говорили германски гимназисти. Те пък изследвали съдбата на съветски войници, загинали на територията на Германия.

Любопитното е, че Николай Десятниченко получи защита не от къде да е, а от... Кремъл, където иначе са много чувствителни и често сипят обвинения към целия свят в ревизиране на резултатите от войната.

"Изказването на нашия руски ученик в Бундестага едва ли има нужда от някаква реакция на президентската администрация. Още повече в този случай е напълно неразбираемо това екзалтирана разправа", коментира Дмитрий Песков - говорителят на президента Владимир Путин.

По думите му гимназистът не е имал предвид нищо лошо и е очевидно, че много се е вълнувал, докато е говорил.

Нюз.Ру припомня, че самият Путин през 2015 г. споделя в интервю за сп. "Русский пионер", че майка му не смятала редовите германски войници за виновни за нацистките зверства в СССР.

Изненадващо в защита на Десятниченко се изказа и крайният националист Владимир Жириновски. Той заяви, че ученикът по принцип бил прав, но може би неправилно е формулирал мисълта си.