Личните данни на 57 милиона души са откраднати при хакерска атака срещу платформата за споделено пътуване Uber, съобщава самата тя на сайта си. Пробивът в сигурноста на компанията е от октомври 2016 г., но досега инцидентът е прикриван. 

Откраднати са имената, телефонните номера и имейл адресите на 57 милиона потребители на платформата. Номерата на шофьорските книжки на 600 000 американски граждани също са изтекли.

Двама хакери са пробили защитата на "облачна" база данни, използвана от Uber, в края на 2016 г. Криминалисти са заключили, че хакерите не са получили достъп до номера на кредитни и дебитни карти, банкови сметки, дати на раждане или информация за пътуванията на потребителите.

"Нямаме доказателства за измами, свързани с инцидента, но наблюдаваме засегнатите профили за необичайна активност", написа в изявление настоящият изпълнителен директор на Uber Дара Косровшахи.

Веднага след инцидента Uber са идентифицирали хакерите и са унищожили изтеклите данни, разкрива изявлението на изпълнителния директор.

Дара Косровшахи е научил за инцидента едва наскоро. Той е потърсил помощта на фирмата за киберсигурност на бившия съветник от американската агенция за сигурност Мат Олсън за подобряване на защитата на платформата. Всички шофьори, чиито номера на шофьорските книжки са откраднати, са уведомени лично. Това са само американски граждани, изтъква Косровшахи. Uber осигурява на 600-те хиляди потребители безплатна защита от кражба на самоличност и кредитни измами.

Какво да правим, ако се съмняваме, че данните ни са откраднати?

Засегнатите 57 милиона души са потребители от целия свят. Според Uber обаче те не трябва да предприемат никакви действия. Засега няма данни за престъпления, свързани с теча на информация.

Всички потребители обаче трябва да следят внимателно банковите си сметки и всички свои профили за необичайна дейност. Ако забележат проблем, потребителите трябва да се обърнат към компанията чрез нейния център за помощ на потребителите. Това може да стане като чрез менюто Help (Помощ) на приложението, от там Account and Payment Options (Профил и плащания), след това да изберат I have an unknown charge (Имам неизвестно плащане) и да отбележат I think my account has been hacked (Мисля, че профилът ми е хакнат).

По-големи проблеми за Uber вероятно ще предизвика скриването на пробива повече от година, отколкото самия теч на информация. Компаниите трябва да информират съответните власти в страните, където действат, за значителни пробиви в сигурността - нещо, което платформата за споделено пътуване не е направила.

През януари тази година Uber беше глобена с 20 000 долара, защото прикрива по-незначителен теч на данни през 2014 г.