Трябва да мислим за стратегическо споразумение само с Турция, подобно на "Брекзит", което да отрегулира процесите. Това каза премиерът Бойко Борисов пред БНТ. Това била една от темите на срещата му с Виктор Орбан вчера.

"Да спрем да говорим за присъединяване - всички знаем, че няма да се присъедини", поясни Борисов по повод югоизточната ни съседка.

Според него подобно говорене е обидно както за турците, така и за европейците. Премиерът изтъкна, че южният фланг на НАТО трябва да се гарантира.

"Когато една държава е стабилна, когато и политическата класа, и хората работят за просперитета й, нещата се случват. Имаме една година, в която можем и в Изтока, и в Запада да сме водещи."

Така Борисов коментира предстоящата 2018 г., когато България ще председателства Съвета на ЕС и ще посрещне и участниците в т.нар. форум "16+1", в който влизат още Китай и страните от Централна и Източна Европа. 

"Говoрихме с колегите в Скопие, Белград, Сараевo. Инвестициите от Китай в инфраструктурните проекти ще донесaт мир на Бaлканите. Това е в интерес и на Европа, и на самите Балкани. Като има строителство, има мир", заяви Борисов.

Чехия и Хърватия отстъпили домакинството на България на форума "16 плюс 1", защото отчели, че страната ни сега е в подем. Според премиера Китай сега иска да приведе в действие всички проекти, за които страната е заявила, че ще инвестира. За това отделили 2 млрд. долара, за които ще може да се кандидатства, какъвто е редът с проектите в ЕС.

"След седмица в България ще бъдат лидерите на Западните Балкани. Със Световната банка ще проведем разговори за финансиране на Коридор номер 8.

Китай говори за инвестиции в Солун, Кавала, Александруполис, Бургас, Варна, Русе... Тези проекти коренно ще променят Баканите. От барутен погреб може да стане нещо много добро. Защо не Будапеща, Белград, София, Истанбул, скоростен влак", каза още Борисов.

Според него благодарение на всички партии, "колкото и в България да си говорим и да се дрънкаме", страната ни стои много стабилна и генерира доверие.

Накрая Борисов заяви, че трябва да се довърши магистрала "Хемус".