Австрийските сладкари започнаха акция за защита на своите торти "Захер" и курабийки "Кайзершмарн" и признанаването им от ЮНЕСКО за световно достижение. Австрия има най-сериозното намерение да обяви своите сладкиши за обект на нематериалното културно наследство още следващата седмица, съобщи местният клон на интернет изданието Local.

"Курабийките са символ на Австрия не по-малко от виенския валс и планините", заяви на пресконференция в Линц председателят на организацията за защита на сладкарските интереси Алфред Фейдлер.

Двете лакомства - тортата "Захер" и курабийките "Кайзершмарн" са известни по целия свят и никой не иска да отнеме "авторските" им права от австрийците. Въпреки това местните сладкари смятат да защитят традиционните си рецепти на най-високо ниво, като създадат общонационален регистър на десертите с древни корени. По последни данни от социологическо проичване 86% от австрийците признават, че курабийките са тяхното най-любимо лакомство.

В инициативата няма нищо странно, макар за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО обикновено биват обявявани традиционна музика, национални танци и занаяти. Прецеденти обаче има, а след като неотдавна за световно културно наследство бе обявен и средиземноморският начин на хранене, австрийските курабийки имат голям шанс да ги признаят.

Тук е мястото да уточним, че средиземноморският начин на хранене почти не се отличава от българския и представлява дълго седене край маса в поза "крак връз крак" и протяжно ядене на най-различни сурови, печени, пържени и варени неща. Разликата между двата е само в присъствието на повече маслини и риба при средиземноморците, за разлика от кюфтаците и пържолите при нашего брата.