САЩ предупредиха ръководството на Северна Корея, че ще бъде "напълно унищожено", ако избухне война, предаде Ройтерс.

Това стана, след като Пхенян изстреля най-съвършената си междуконтинентална балистична ракета. Тя е в състояние да достигне която и да било точка от САЩ.

Администрацията на Доналд Тръмп неколкократно заяви, че на масата са всички възможности за справяне с ядрената и ракетната програми на КНДР, включително военните действия. Вашингтон обаче продължава да предпочита дипломатическо решение.

На извънредна среща снощи на Съвета за сигурност на ООН посланичката на САЩ Ники Хийли заяви:

"Никога не сме търсили война със Северна Корея и дори днес не я търсим. Ако има война, това ще се случи заради продължаващите актове на агресия като този, на който станахме свидетели вчера... И ако избухне война, не се съмнявайте, че севернокорейският режим ще бъде напълно унищожен."

Хейли допълни, че САЩ са поискали Китай да спре петролните доставки за Северна Корея. Това би било драстична мярка, който Пекин - единственият значителен търговски партньор на Пхенян, досега се въздържа да предприеме.

Трима американски експерти по разузнаването се опитват да направят оценка дали режимът на Ким Чен Ун ще бъде готов да прекрати за по-дълго време изпитанията, за да поднови преговорите, които биха могли да спрат или поне да забавят налагането на по-тежки санкции. Според тях КНДР все още не е доказала, че има точна система за изстрелване на ракети или носители, които навлизат обратно в атмосферата и същевременно са в състояние на носят ядрена бойна глава и да оцелеят. Ако не е така, ще бъдат необходими нови тестове.

[[nid:61311]]