Забележителен извод се оформи след днешния редовен месечен брифинг на вътрешния министър Валентин Радев, включващ и главния секретар Младен Маринов.

На журналистически въпрос за доклада на турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM), в който се говори за контрабанда на цигари от "Булгартабак", той съобщи, че документът е в прокуратурата. Радев отрече да се е запознавал със съдържанието му.  Радев твърди, че такъв доклад на неговото бюро не бил входиран.

Главният секретар на МВР Младен Маринов по информация на БНР обяви, че бил чел дколада, но там не се споменавала "Булгартабак".

И двамата обаче отрекоха в документа да се споменава името на "Булгартабак". В доклада обаче българската фирма се споменава, след като там се говори за "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак" и превърнали се в източник на контрабанда в нашата държава", напомня медията.

Въпреки че обяви, че не е чел текста на доклада, Радев коментира, че, доколкото знаел, в него никъде не се споменавал "Булгартабак":

"Вие защо говорите за "Булгартабак", не знам."

Министърът обеща още, че когато дойде докладът, "ще го видим" и в опит да се измъкне от въпросите пита дали става дума за доклада на службите в южната съседка, който е известен още отпреди 2 години.

След уточнението, че въпросът е дали последният доклад не е в МВР, Радев отговори - "не е на моето бюро, така да ви отговоря", и сякаш не чу въпроса дали не е в ГДБОП. Каза, че по негова информация докладът е изпратен в прокуратурата, и препрати въпросите към държавното обвинение.

Малко по-късно лидерът на "Да, България" Христо Иванов пусна кратко видео във фейсбук, в което обяснява как с голямо учудване е разбрал, че министърът не е намерил "Булгартабак" в доклада.

"За да освежим тяхната памет и частичното им осветляване, първо ще прочета на английски, а после и на български. А и наш човек в момента носи доклада в МВР,” заявява той, след което прочита ключовото изречение и на двата езика.

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров избегна въпроса дали българската прокуратура ще се сезира по турския доклад с това, че България официално не го е получила, и избегна въпроса дали той ще го изиска.

Главният секретар на МВР Младен Маринов заяви също днес, че това е годишен доклад на турската служба, той е изпратен до Интерпол, но в него не се споменава името на "Булгартабак". Той не отговори на въпроса дали е чел доклада.

Иначе на редовния си месечен брифинг Радев се спря на четири основни теми: пътния травматизъм, картина на миграционния натиск, превенция по време на отоплителния сезон и работата на зоополицията

"За жалост този месец черната статистика на пътните инциденти с много загинали взе връх и затова не можем да не започнем с тази тема, каза министърът. Периодът от 17.11..2017 г. до 23.11.2017 г. е  най-тежък от началото на годината, защото в 18 катастрофи  загинаха 28 души. Само в едно произшествие загубиха живота си водачът и 8 пътници от автобуса, а в други 10 - загинаха пешеходци."

През първите 10 месеца на 2017 г. на територията на страната са настъпили 5744 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 543 и са ранени 7231 участници в движението.

За сравнение с идентичния период на 2016 г. загиналите са с 51 по-малко, а ранените със 714 по-малко.