Аржентинските военноморски сили официално съобщиха, че спират да търсят оцелели на подводницата, която изчезна в южната част на Атлантическия океан преди две седмици с 44-членен екипаж на борда.

Говорителят на флота на Аржентина Енрике Балби съобщи пред репортери, че спират да търсят оцелели на "Сан Хуан", съобщава АФП.

Той обясни, че въпреки че не било възможно окончателно да се твърди, че екипажът е загинал, около района на изчезването на подводницата нямало "доказателства за корабокрушение", както и че спасителните усилия на международните екипи са продължили два пъти по-дълго от времето, в което се смята, че хората на борда биха могли да оцелеят.

"Въпреки огромните усилия, се оказа невъзможно да локализираме къде се намира подводницата", добави той като добави, че международните опити да бъде открита тя ще продължат.

Последният контакт с подводницата е бил на 15 ноември. "Сан Хуан" е 34-годишен плавателен съд, произведен в Германия, движи се на дизел и електричество. Последно подводницата е засечена да се движи в Южния атлантически океан на 450 км от брега.

Надписи, които показват съпричастие към трагедията.

При последната комуникация от "Сан Хуан" докладват, че е имало механична повреда в резултат на късо съединение.

Три часа по-късно е записан шум, който много прилича на експлозия, на около 48 км от мястото, където екипажът е докладвал за повредата.

Позицията е по пътя на подводницата, която се е прибирала в базата си в Мар дел Плата.

Дни наред изчезналият плавателен съд се издирваше от интернационална армада от спасителни кораби, подпомогнати и от самолети, но без резултат.

Роднините приеха тежко съобщението, че спасителната операция приключва.

"Те унищожиха и последната ни надежда", казва Луис Талияпиетра, 46-годишният баща на един от членовете на екипажа.

Хорхе Вийреал, чийто син Фернандо е бил лейтенант на борда, не се предава.

В екипажа на подводницата е била е първата жена подводничар в Аржентина, Елиана Кравчик, на 35 години.

"Сан Хуан" беше най-новата от трите подводници на Аржентина.