Бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев обяви пред бТВ, че не съжалява за нищо и ако днес е трябвало да реши дали да отстрани лидерката на опозицията Корнелия Нинова от заседание - пак е щял да го направи - както би постъпил и с всеки друг депутат, който нарушава правилника на парламента.

Той гарантира, че решението му да подаде оставка е било лично негово, но решението да остане редови депутат е взел след като негови избиратели го помолили за това.

Главчев подаде оставка, след като изгони Нинова от заседание на парламента заради "обиди към министър-председателя", с което нарушила правилника. В отговор БСП обяви, че ще бойкотира заседанията на Народното събрание, докато председателят му не подаде оставка. Случката се разигра дни преди на посещение у нас да дойде президентът на Европейския парламент Антонио Таяни. Бойкотът на левицата заплашваше той да говори пред полупразна зала.

Подалият оставка председател на парламента Димитър Главчев заяви пред бТВ, че нито за момент не се е почувствал жертва, нито пък „похарчен” от ГЕРБ. И разказа как е взел решението си да се оттегли:

„Говорихме и с премиера Бойко Борисов, като председател на партия обаче. На самото събиране на Председателския съвет той каза: Аз съм тук като лидер на партия, не като премиер. Не е оказвал никакво въздействие и от самото начало каза, че е там като лидер на партия. Нещо повече – обърна се към лидера на БСП г-жа Нинова и каза: „Може ли по някакъв друг начин да излезем от ситуацията, а не с оставката на председателя на Народното събрание?”. Нинова заяви категорично „Не”.

Главчев призна, че са говорили и с Борисов, и с Цветан Цветанов какво ще стане в единия и в другия случай. В крайна сметка депутатът от ГЕРБ преценил: "Не мога да си сложа такава отговорност на раменете, че заради мен няма да влиза цяла парламентарна група”. Особено при положение, че работата на председателя е най-вече да осигурява реда в залата и нормалната работа на институцията.

На въпрос защо е решил да остане редови депутат, Главчев разказа, че са му се обадили много избиратели с думите: „Остани, ние сме гласували за теб, не може да ни предадеш”.