"Мисля, че българското председателство на Съвета на ЕС е една добра предпоставка за нашето по-тясно сътрудничество. България има амбицията да бъде не само посредник и координатор, а да постави на масата най-критичните проблеми пред Съюза. Нашето председателство може да бъде от полза на Франция и в помощ на Франция."

Това каза президентът Румен Радев в Елисейския дворец, след разговори с френския си колега Еманюел Макрон. Радев е на тридневно посещение във Франция. Българският президент определи стила на домакина си като "смел визионерски подход".

"Обсъдихме предизвикателствата пред Европа, някои наши общи позиции. Споделихме някои от смелите френски виждания във Вашия смел визионерски подход към проблемите на Европа", обърна се Радев към Макрон след срещата между двамата по време на изявлението пред журналисти.

Сигурността и отбраната могат да бъдат изключително важен приоритет за Европа, каза още Радев.

"Що се отнася до икономическото развитие, ние бихме желали да видим много по-голямо инвестиционно присъствие на Франция в България", каза държавният глава и допълни, че утре сутринта има среща с френския бизнес.

Радев отново говори за борбата с корупцията, по която "в България работим усилено", както и за ефективна миграционна политика.

"Нашето приемане в Шенген мисля, че няма какво повече да го обсъждаме", категоричен бе президентът.

 

 

Той го нарече важен фактор за повишаване на сигурността на външната граница.

За мен интеграцията на Западните Балкани изисква всеобхватен подход - не само социална, политика, не само правосъдна реформа, транспортна, енергийна и дигитална... Но общо развитие на образование и наука, каза президентът.

Румен Радев е на работно посещение във Френската република по покана на президента Еманюел Макрон. Визитата е продължение на диалога на най-високо равнище между България и Франция след срещата на двамата президенти в двореца Евксиноград през август т.г., припомнят от пресслужбата.