Един довчера никому неизвестен работник от автозавода в град Нижний Новгород се превърна само с едно изказване в суперзвезда в Русия.

Това се случи на 6 декември. А човекът е Артьом Баранов, старши майстор в ГАЗ - Горковския автозавод, където се произвежда легендарната марка "Волга". Самият той твърди, че всичко станало спонтанно, че се оказал на точното време и точното място - точно толкова, че да хване микрофона и да помоли президента Владимир Путин да се кандидатира наново.

 

 

"Ето, днес в тази зала всички без изключение ви подкрепят. Владимир Владимирович, направете ни подарък, огласете своето решение, та ние сме за вас, ГАЗ е за вас!"

Тази реплика направи Баранов известен в цяла Русия. И вече всички започнаха да гадаят дали тя няма да изстреля новоизлюпения герой в друга орбита.

Така, както стана например с труженичката Елена Лапшина точно преди десет години.

До 1 октомври 2007 г. тя бе само една тъкачка пети разред в текстилния комбинат в градчето Родники, Ивановска област. На този ден тя участва в конгреса на партията "Единна Русия".

Елена Лапшина

Тогава Путин се готвеше да сдава властта за 4 години. Вторият му президентски мандат изтичаше през 2008 г. и по конституция той трябваше да направи едно прекъсване, преди отново да получи правото да се кандидатира. Нещо повече - дори бе уведомил народа, че смята да си почине.

 

Елена Лапшина обаче бе на коренно различно мнение. Макар да не бе участник в конгреса, а само гост, тя поиска да бъде направено изключение и да я допуснат до трибуната. Добрала се дотам, тя се разплака и заяви:

"Родена съм на село. Работя като тъкачка, така че за живота на нашата провинция знам не от листовките на опозиционните партии. Този живот аз го живея.

Но сега ние не сме убедени, че всичко ще продължи да се промевя към по-добро. Защото вие, Владимир Владимирович, отказахте да се кандидатирате за трети президентски мандат. Ще ви кажа честно, че когато го казахте, не всички ние ви разбрахме. Тоест разбрахме, че уважавате закона. Но законът според мен може и да бъде променен - това е техническа работа.

Владимир Владимирович, ние ви вярваме и ви се доверяваме. Тук има умни и достойни хора. Обръщам се към всички вас. Дайте заедно да измислим нещо, за да остане Владимир Владимирович Путин наш президент и след 2008 г."

Владимир Владимирович чу много добре молбата, защото... беше в залата. Но не откликна на волята на трудещите се. Всъщност откликна, ама само наполовина. Не се кандидатира за трети поред мандат, а това направи премиерът Дмитрий Медведев. За 4 години двамата си размениха постовете. А през 2012 г. Путин се завърна в Кремъл. Третият му мандат завършва през март 2018 г.

Словоизлиянията и сълзите на Елена Лапшина я изстреляха в политиката. От редови член и обикновена тъкачка внезапно тя оглави обществената приемна на Путин в Ивановска област и стана депутат в регионалното Законодателно събрание.

А в началото на 2011 г. влезе и в Думата, като зае мястото не на кого да е, а на самия Владимир Путин, който по онова време бе премиер. Веднага след изборите, спечелени, съвсем естествено, убедително от "Единна Русия", Путин отстъпи мястото си на Сергей Капков. Но Капков премина на друга работа и не довърши парламентарния си мандат. И затова там седна Елена Лапшина.

Но това бе и таванът на тъкачката, молила със сълзи на очи Путин да остане президент. Тя не бе издигната за нов мандат в края на 2011 г.

Все пак Лапшина успя да завърши задочно Ивановската държавна текстилна академия (ИГТА). През 2015 г. местната прокуратура обвини тъкачката, че е плагиатствала и изцяло е преписала дипломната си работа, когато е завършвала висшето си образование 4 години по-рано. Обвинението поиска дипломата й да бъде обявена за невалидна.

Още докато траеше делото, Елена Лапшиа излезе в отпуск. И изобщо не се върна на работното си място в регионалната приемна на "Единна Русия". Макар в крайна сметка съдът да постанови, че обвиненията срещу нея са неоснователни.

Твърди се обаче, че в Иваново се появила конкурентка на Лапшина, която спечелила доверието на "Единна Русия". И управниците вече нямали нужда от тъкачката.

Все пак след този случай Елена Лапшина  оглавява управата на селцето Филисовское в Родниковски район, Ивановска област. Колкото да не е без хич.

И предвид нейния съвсем краткотраен възход трябва да внимават тези, които вещаят звездна кариера на Артьом Баранов. Защото той свърши важната работа и партията вече може без него.