Навечерието на новата година. В политиката - време за равносметка кой какво е обещал и какво е изпълнил. Докато в ГЕРБ още се помайват, коалиционният партньор - вицепремиерът Валери Симеонов, вече нареди да се излезе с отчет и такъв бе разпратен по журналистическите пощи. Документът, скромен по обем, но не и по съдържание, е подписан само от името на формацията на Симеонов "Национален фронт за спасение на България" (НФСБ). Коалиционните партньори ВМРО и "Атака" явно би трябвало да се прикачат по подразбиране. 

И така, още със заглавието на текста имаме новина (както казваше един бивш тв водещ, изпаднал в немилост): "В 44-о Народно събрание досега: Патриотите изпълниха свои предизборни обещания". Нека видим какво отчете управляващата партия, партньор на Бойко Борисов.

Повествованието, отличаващо се с неподражаем литературен стил, започва с това как депутатите от НФСБ, част от парламентарната група на "Обединени патриоти", са изпълнили обещания, поети предизборно. Но от последвалия текст става ясно, че в голямата си част тези обещания все още са само на хартия и не са реализирани.

"За краткото време от началото на мандата досега се приеха немалко и важни законопроекти, отчетоха Валентин Касабов, Борис Ячев, Христиан Митев, Йордан Апостолов, Петър Петров, Георги Колев, Росен Живков и Славчо Атанасов", изброяват се постиженията на народните представители само на партията.

Както и приоритетите: "защита на обикновените граждани, борбата с фалшивите инвалидни пенсии, противодействието на радикалния ислям, грижата  за сънародниците ни в Молдова и Украйна".

Порочната практика на инвалидните пенсии

В отчета, вече от името на "патриотите" се хвалят с "прекратяване на порочната практика с издаването на неправомерни инвалидни пенсии", която обаче още не е факт, защото няма гласувани законопроекти. Но се уточнява, че това се случило след като при Валери Симеонов се събрали работни групи.

В основата на анонсираните до момента (от депутати на ВМРО) изменения е да се преразгледат всички решения на ТЕЛК в следващите две години, или по-точно хората с инвалидност да преминат през оценка на медицинската работоспособност. Според народните избраници, имало около 1 милион души с ТЕЛК решения като половината от тях били в трудоспособна възраст, а останалите имат интеграционни добавки за хора, пенсионирани по възраст. Проблемни били най-вече вторите, възрастните. Броят им се увеличил през годините спрямо този на инвалидите и трябвало да се направи ревизия на този публичен ресурс. На практика, предвижда се през няколко години хората с ТЕЛК да минават през комисии по трудоспособност и медицинска, с изключение на тези, които имат решения от ТЕЛК доживот.

Доживотна задлъжнялост и убийство на неверници

От НФСБ се хвалят и с предложенията за изменения в ГПК  "за защита при свръхзадълженост на физическите лица, с които се защитава интереса на обикновения гражданин и се спира практиката хората с дългове да бъдат ограбвани, преследвани и тормозени до живот, категорични са депутатите от НФСБ в групата на "Обединени патриоти". Но и този проект тепърва ще се дебатира.

В отчета влиза и още един закон напът - измененията в НК относно радикалния ислям. Авторът на отчета и тук е обяснил строго юридически мотивите: 

"Депутатите от НФСБ са категорични, че тук става дума не за религия, а за особено агресивна и опасна идеология, която оправдава насилието и убийството на "неверници", оправдава и робството, а геноцидът, каквото е религиозното прочистване, е издигнат в ранг на системна политика".

Следващият проект в ползу роду, който обаче също още не е приет, е този за Закона за опазване на земеделските земи. Описва се за какво става въпрос - премахването на измамни схеми и практики при сключване на договори за наем и аренда на земеделска земя. Да не си помисли някой, че става въпрос за измененията в същия закон, предлагани на два пъти от депутата на НФСБ Апостолов, кръстени от противниците им "промени, позволяващи застрояването на българското Черноморие". Те бяха внесени още в началото на мандата на настоящия парламент и след поредица от протести, оттеглени, но не от ОП, а от съвносителите ГЕРБ. Последно, Апостолов пак ги внесе - в края на настоящата сесия. 

Лихвоточките като наследство и данъци

Следва т.нар. закон за лихвоточките, също на етап предложение. Идеята по него е да бъде увеличен срокът, в който лихвоточките да могат да се ползват като финансов инструмент. Предвижда се до 2018 г. да се подават заявки, а до 2020 г. да се изплащат.

Такова изменение, според депутатите от НФСБ, е наложително, тъй като срокът е изтекъл през 2016 г., а над 55 000 души у нас чакат да им бъдат изплатени лихвоточките. Предвижда се и лихвоточките да се използват не само при закупуване на жилище от правоимащи, а и като платежен инструмент при плащане на местните данъци и такси. На трето място се предвижда лихвоточките да бъдат наследявани. 

Следват още: предложенията паметниците на граничарите, които са дали живота си за защита на държавната ни граница, да се числят към военните паметници и инициативата на Валери Симеонов да докара работници от Украйна и Молдова.

"Благодарение на това между 3 и 4 хиляди души, основно наши сънародници от Украйна и Молдова , са работили у нас през лятото и така са подпомогнали туристическия сезон.", отчитат хората на Симеонов.

"Безспорен успех на патриотите е и внасянето и приемането на първо четене на промените в Административно-процесуалния кодекс, които предвиждат въвеждането на т.н. мълчаливо съгласие в работата на администрацията", хвалят се още от ОП без да има още резултат.