В Интернет постоянно се появяват любопитни чифтове снимки - съвременен човек и негов двойник в маслена картина от преди няколко века. Цели дискусионни форуми в мрежата издирват двойници в историческото изкуство на актьори, музиканти, политици и други. 

Но когато нещо трябва да стане сериозно, с него се заема Google.

На някои им се получава добре...

В последния ъпдейт на образователната си апликация - Google Arts & Culture - интернет-гиганта е добавил именно такава опция - да си направите селфи и с помощта на софтуер за лицево разпознаване, да откриете своя двойник от миналото, разказва Engadget.

За тази цел програмата за таблети и смартфони има достъп до над 1200 музеи, галерии и други институции в 70 страни по света. 

Разбира се, все още има какво да се желае от точността на програмата. Някои потребители в Мрежата, които са я тествали, са доволни, други - объркани. Но това е неизбежно спрямо нивото на технологията в момента.

... на други не толкова.

Освен за забавление, Google Arts & Culture дава възможност да разглеждате в детайли произведения на изкуството на хиляди километри от вас, подредени по епоха, цвят, спрямо дестинация. Програмата предлага и записани обиколки от професионални гидове, виртуални обиколки на музеи (със или без помощта на виртуална реалност), и намиране колекции, когато пътувате, както и разпознаване на картини с камерата в избрани галерии и музеи.

Програмата е напълно безплатна и е достъпна както за потребители на Android, така и за феновете на Apple и iOS.