Отношенията между депутата от ГЕРБ Делян Добрев и колежката му от БСП Елена Йончева - и двамата от листите на партиите си в Хасково, вече приличат на сапунен сериал. Целият 16 януари бе белязан от задочен разговор между двамата през медиите за това кой кого обслужва и кой какви ги върши. 

Поредният епизод от сагата започна рано сутринта от ефира та бТВ. В студиото Добрев отговаряше на твърдения на Йончева от миналата седмица, свързани с обществени поръчки и заеми на негови близки. Добрев намекна, че атакувайки го, Йончева изпълнява "поръчка" от трима бизнесмени, окупирали Община Хасково, или от чужди служби по линия на енергетиката. За пореден път той заяви, че Йончева се е фиксирала върху него. Име на бизнесмен от тримата не бе споменато. Но един от тях бил близък до бизнесмена и бивш депутат от "Народен съюз" (ВМРО, ССД, ЗНС) Иван Стаматов, чието име от ГЕРБ свързваха с кмета Добри Беливанов (също от ГЕРБ), преди да оттеглят доверието си от него.

Делян Добрев защити и братовчедка си Росица Гаргова, която работеше в общината допреди сагата "Кумгейт", довела и до оставка на депутата от парламента, която обаче бе отхвърлена и казусът е в Конституционния съд.

По думите на Добрев Гаргова е била отличена с награда за най-добър финансист от Националното сдружение на общините, а с избухването на скандала „Кумгейт” и изострянето на отношенията с кмета Добри Беливанов, всички кадри на ГЕРБ са напуснали Община Хасково. Съпругът й Гаргов има 1/3 участие във фирмата „Форуком”, която е дала кредит на бащата на бившия министър за изграждането на завод за пелети. Депутатът подчерта, че кредитът е с 8% лихва, всичко построено и цялото останало имущество са гаранция и на този етап родителите му не могат даже да покриват главницата по задължението.

Депутатът от ГЕРБ разказа и как той живее в София под наем, докато социалистката имала голям апартамент. Той отправи и намеци за връзки на Йончева със собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев - депутатката живеела в имения по време на кампанията за изборите, за които "Капитал" твърдяли, че са на банкера.

Делян Добрев обяви и трета версия за "фиксацията на Елена Йончева" по него - приятели му казвали, че тя го харесва, но той не отвърнал на чувствата й - с тази вметка завърши разговорът в студиото.

Малско след това Йончева отговори на Добрев. На пресконференция на "Позитано" 20 тя заяви, че не работи за служби - родни или чужди и ако някой има тази информация, то това е премиерът Бойко Борисов. Депутатката обяви, че не знае за кои бизнесмени, които "управлявали Хасково", говори Добрев.

Йончева каза още, че "Кумгейт" е само видимата част от аферата в Хасково. И поясни, че нямало да повдига въпроса за Хасково, ако прокуратурата се е самосезирала.

"Какво установяваме с тези документи, които внесохме в края на миналата седмица? Този роднино-приятелски кръг на практика използва огромни обществени ресурси. Прокуратурата да провери няколко неща. Първо как фирмите около въпросния зет и приближени към него фирми, с неговото участие печелят над 50 млн. лв. само за последните години в община Хасково? Основно става дума за проекти, свързани със санирането по програмата за енергийна ефективност", каза още Йончева.

И поиска да разбере какъв е произходът на заема на родителите му. Йончева уточни, че става въпрос за 2 млн. лв. за строителство на фабрика за пелети в момента, когато Делян Добрев е министър на икономиката, енергетиката и туризма.

"Ние не казваме, че не може да бъде взет такъв заем. Ние не казваме, че не може да бъде взет заем, включително и от офшорна компания. Не казвам, че не може да имат офшорна компания, но ние искаме да разберем какъв е произходът на тези средства", каза Йончева.

И припомни, че Делян Добрев е със свален имунитет и е обвинен за безстопанственост на стойност 10 млн. лв. (Делото е свързано с приватизацията на ЕВН, по което прокуратурата се занимава и с Трайчо Трайков, и със Симеон Дянков - всички бивши министри от ГЕРБ - б.р.)

Изявленията на Йончева, очаквано, доведоха на пресконференция на ГЕРБ, на която основен говорител отново бе Добрев. Той обясни, че не е позволил на баща си да кандидатства за европейско финансиране и неговата линия за пелети е единствената в района, която не е ползвала пари от програмата за развитие на селските райони, а е направена изцяло с кредити. И изтъкна, че фирмата "Екотрадекс", с която се свързва неговото име, е сключвала договори и с общини, чиито кметове са от БСП.

"Колкото и БСП да твърдят, че нямат фиксация върху мен като физическо лице, виждате, че имат", каза Добрев.

Според него Йончева "претопля една и съща манджа по 100 пъти".

"Няма да успеят да ме дискредитират и да ме уплашат. Ще продължа да защитавам националния интерес в сектора, в който работя. Тази атака е заради нарушени интереси в сектор "Енергетика". Става въпрос за много пари и за определени нарушени интереси", заяви Добрев.

Заемът, който баща му е теглил, е от финансова институция, която е лицензирана от БНБ. Сред въпросите, които Добрев зададе на Йончева бе и този дали познава Цветан Василев и какви са отношенията й с него и негови сътрудници.

To be continued...