Да си го кажем направо - януари е посредствен месец. Като думата „посредствен“ си е класическа проява на евфемизъм, за да не се обиди някой. Той е студен, липсват му официални празници и е далеч от лятото. Освен ако името ви не е Иван, Йордан, Васил или техен синоним, бих предположил, че януари и за вас е доста несъбитиен. Така си казал и папа Григорий XIII, когато въвеждал кръстения на него календар през вече далечната 1582 година. Трябвало да се измисли нещо, за да се добави смисъл на първия месец.

След дълго умуване било решено, че единственото спасение в безкрайните януарски дни е въвеждането на зимен трансферен прозорец (по образ и подобие на летния), в който хората да бъдат облъчвани със забавни и нелепи спекулации, че любимите им футболисти ще сменят клубната си принадлежност или любимите им отбори ще привлекат Х.

Както виждате, стратегията работи безупречно - януари почти привърши, а 15-те градуса под нулата миналата седмица не ги усетихме, докато се забавлявахме със слуховете, че "Челси“ избира своя нов централен нападател измежду Питър Крауч, Един Джеко, Анди Керъл, Кристиан Бентеке, Ашли Барнс... Списъкът бе доста дълъг. Макар в него да не фигурираха имената на Жуниор Мапуку и Станко Йовчев, то забавлението определено бе налице. В крайна сметка „сините“ от Лондон изглежда ще подпишат с Оливие Жиру, но им благодарим, че се погрижиха да се посмеем на техен гръб.

Януарският трансферен прозорец е отражение на следната аксиома: критична липса на новини + медия с интелектуалния капацитет на амеба = измислици.

Но всичко е точно!

А за да изпратя месеца подобаващо, ще обобщя няколко от спекулациите (само и единствено от българския футбол!), които засега никой не е публикувал никъде, но които биха генерирали всичките импресии и кликове на света.

Започваме!

ЦСКА-София намира заместник на Фернандо Каранга?

Както знаем, „червените“ обичаха да продават голмайстора си през зимата (например Янис Зику, Сержиу Буш), след което спокойно се оттегляха от борбата за шампионската титла. Новото дружество ЦСКА-София решава, че ако последва този пример от фалиралия ЦСКА, ще убеди феновете в своята автентичност, тъй като всичко ще си бъде по старому.

За целта приема оферта на стойност 750 хиляди евро от 15-ия в турското първенство "Османлиспор". В заглавията сумата бива представяна с гръмкото „милион и половина“ (без да се споменава валутата), за да изглежда по-голяма и да си мислят читателите, че сделката всъщност е добра.

За щастие, ЦСКА-София не оставя нищо на случайността и веднага намира заместник на бразилската си звезда в лицето на Соломон Канформ - голмайстор на Премиър лигата на Бангладеш, състезаващ се за отбора на „Шейх Джамал“. Футболистът е само на 19 години, но се е разписал 15 пъти в 22 мача и на всичко отгоре е младежки национал на Гамбия. Разбира се, в заглавията пише, че е „африкански национал“, за да си мислят читателите, че сделката всъщност е добра.

Луис ван Гаал поема „Левски“?

След коледно-новогодишната равносметка ръководството на клуба окачествява представянето до момента през сезона като незадоволително. Изоставането с 9 точки от „Лудогорец“, с 8 от ЦСКА-София, както и фактът, че отборът на „Верея“ е натрупал повече точки при гостуванията си от „сините“ са счетени като достатъчни предпоставки за Спас Русев и компания да изпратят сегашния наставник Делио Роси обратно в слънчева Италия.

Собственикът се вслушва и в недоволството на редовните 1200 фенове, които посещават всички мачове на тима (а не само тези срещу „Лудогорец“ и ЦСКА-София), които не изпитват наслада от играта на любимците си, печелещи все с по 1:0 (когато въобще печелят).

Вариантите за заместник на Роси са два - Николай Митов (разбира се) и Луис ван Гаал. Говори се, че холандският специалист, които в момента е безработен, е фаворит, но за да заеме поста на старши треньор, трябва значително (с 93%) да намали финансовите си претенции. План „Б“ остава Митов (в момента начело на „Септември“), който обещава този път наистина да спечели требъл и да класира „Левски“ в Шампионската лига.

Ривалдо подписва с „Черно море“

След като преди няколко дни „Левски“ привлече сина на Ривалдо - Ривалдиньо, самият Ривалдо решава, че не може да си позволи да остане далеч от него и също пристига в България. Проучил в детайли обстановката в родния футбол, 45-годишният легендарен бивш футболист и световен шампион със „селесао“ от 2002 година, предприема най-разумния възможен ход и се свързва с изпълнителния директор на „Черно море“ Марин Маринов.

Бразилецът анализира ситуацията, а причините да акостира във Варна не са една или две. Клубът (горе-долу) е с амбиции за Лига Европа или поне (все още) има шансове да се класира в първата шестица. Играе мачовете си на стадион „Тича“, което на Ривалдо звучи като на португалски и произнася с лекота.

В същото време тревното покритие на съоръжението наподобява плажовете на Копакабана, което подтиква бившия играч на „Барселона“ и „Милан“ към мисълта, че може да играе бос. А нощният живот по морето също не е за пренебрегване. 

Основна роля за осъществяването на трансфера играе и Марио Жардел, който споделя на Ривалдо само хубави неща за „Черно море“ и му разказва с подробности за хубавия гол, който някога е вкарал с екипа на варненци.

„Моряците“ приемат Ривалдо с отворени обятия, като му предлагат договор за 1 година и апартамент на 4 минути пешеходно разстояние от Морската градина. Той пък на свой ред обещава да вдигне нивото на родния футбол и споделя, че няма търпение да работи с Илиан Илиев.

Макар все още да не знаем дали Димитър Бербатов ще продължи кариерата си в Бразилия или САЩ и коя ще бъде новата чалга песен, която Валери Божинов ще пее в своя автомобил, то и този път годината започна обещаващо и спекулациите бяха на познатото високо ниво.

Благодарение на водопада от трансферни емоции януари се изниза неусетно и ще си спомняме за него с тъга, докато гледаме скучните мачове от Шампионска лига, които февруари ни е подготвил.

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".