Предложенията на депутата от ДПС, бизнесмен и издател Делян Пеевски за изменения в Закона за депозиране на печатните издания, с който според мотивите се цели осветляване на медийния пазар, хвана неподготвени останалите парламентарни групи. Въпреки че предложените текстове са едва няколко и бяха анонсирани и достъпни на сайта на парламента още във вторник, днес партиите в Народното събрание нямаха единни становища вътре в групите си дали биха подкрепили законодателната инициатива на Пеевски.

От Движението пак се опитват да приложат хватката "Който не ни подкрепя, значи е против изсветляването на собствеността на медийния пазар". На подобен принцип формациите в НС трябваше да подкрепят и го направиха, макар и някои с витиеватото "въздържал се", предложенията на ДПС депутата, обособени в в т.нар. закон за вторичното разграбване на КТБ. Тогава аргументът бе "Който не ни подкрепя, значи е "за" разграбването на активите на фалиралата банка".

Най-общо проектът за изменение предвижда всички медии, не само печатните, както е сега по закон, а и радиостанциите, телевизиите, сайтовете, да депозират пред Министерството на културата информация за това кои са собствениците им. Предвижда се да се депозират и всички приходи извън рекламата и банковите заеми, т.е. финансиране от неправителствени организации, дарения и пр. Текстът предвижда още "осветляване" на бизнеса с разпространението на печатни материали и сезиране на Комисията за защита на конкуренцията, ако се установи, че един "играч" държи поне 1/3 от пазара на разпространението. Кой и най-вече как ще установява това - в закона не пише. Знае се само кой ще уведомява КЗК - Министерството на културата.

Пеевски отрича да има нещо общо, още повече да е монополист на пазара на разпространение на вестници и списания. По повод на това, че банковите заеми са изпуснати в проекта, предвид горчивия опит с КТБ, която финансираше определени медии, от ДПС дадоха заявка, че са отворени за предложения и запълване на пропуски между първо и второ четене, ако проектът бъде приет.

За да мине новата законодателна идея на Пеевски и компания, ключова, разбира се, би била подкрепата от ГЕРБ. Именно с техните гласове "за" на първо четене мина "банковия" закон на първо четене. В партията обаче нямат политическа позиция по промените, засягащи медиите.

"Не сме запознати още с текстовете, не сме ги и обсъждали, това предстои", заяви членът на комисията по култура и медии Тома Биков. 

Колегите му от ГЕРБ казваха същото. Заемането на ясна позиция е възпрепятствано и от отсъствието на шефа на депутатите от ГЕРБ и дясна ръка на лидера Бойко Борисов - Цветан Цветанов. Той е на посещение във Вашингтон, което продължава. Друг път той говори от името на партията по "трудните въпроси". А и самият Борисов още нищо не е казал по въпроса.
Все пак неофициално и под формата на лично мнение сред управляващите се прокрадва тезата, че законовите поправки едва ли ще доведат до повече прозрачност в медиите и разпространението им.

И социалистите нямат единна позиция. 

"В БСП все още не сме провеждали разговор как ще гласуваме, затова мога да говоря само в лично качество", даде заявка депутатът Александър Симов, също член на комисията по култура и медии в НС.

"Има две положения. Ако се абстрахираме от личността на вносителя, предложенията звучат много добре. Всеки опит за изсветляване на собствеността на медиите е много хубав", посочи Симов. - "Но, нека да вкараме известни опасения, породени от личността на г-н Пеевски. Няма как да го разграничим от дейността му извън парламента. Освен това, да не се окаже в един момент, че Пеевски държи 0,00003% от разпространението на печатните издания... Да не се окаже, че Народното събрание се използва като пералня за имиджа му", заяви Симов.

В "Обединените патриоти" положението е съвсем същото. В момента и там няма позиция по същество, нито политическа такава за "медийния" законопроект. По закона, засягаш КТБ - тоест за банковата несъстоятелност, "патриотите" се поскриха - хем не подкрепиха, хем нищо не казаха по темата, а от депутатите им едва трима гласуваха - "въздържал се".